Ga naar hoofdinhoud

Assemblage draagarmen wordt smart en lean

In meerdere stations worden de verschillende lagers ingeperst met de ElectricDrives van TOX Pressotechnik. Dat gebeurt met perskrachten uiteenlopend van 55 tot 200 kN (foto: Franc Coenen)

Kwaliteit, traceability van componenten en lage loonkosten per onderdeel. Met die mix kunnen West-Europese bedrijven concurreren met spelers uit lage lonen landen. Daartoe moeten toeleveranciers automatiseren en slimmer produceren. De Nederlandse machinebouwer GDO Precision Technology vat al deze drie aspecten samen in de nieuwe productielijn die het ontworpen en gebouwd heeft voor automotive toeleverancier THK in Krefeld. Op de lijn worden jaarlijks 120.000 draagarmen voor een Duitse sportwagenfabrikant manarm geproduceerd.

GDO Precision Technology is als speciaal machinebouwer en systeemintegrator kind aan huis in de automobielindustrie. Vooral in de Duitse automobielindustrie, logisch gezien de ligging in het Nederlandse Eygelshoven op de grens met Nordrhein-Westfalen en een tweede vestiging in Zuid-Duitsland. Mede door de kennis van mechanische en elektrotechnische engineering, eigen software ontwikkeling en de know how van vision technologie, boekt men ook successen in andere sectoren, zoals de medische industrie, verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie. De automotive industrie blijft voor de 80 medewerkers in de Nederlandse vestiging de grootste markt. In deze markt draait het om productiviteit en kwaliteit, precies zoals in de opdracht van THK. In Krefeld worden onder meer draagarmen voor een Duitse sportwagenfabrikant geassembleerd. De nieuwe robotcel van GDO zal worden bemand door 1 operator die tevens de logistieke activiteiten (bevoorraden van de lijn) uitvoert. Daarnaast zijn de productiedata van elk product traceerbaar.

Traceability essentieel

Projectleider Ger Zinken van GDO: “THK wilde niet alleen producthandling automatiseren, maar ook automatisch de product relevante data loggen voor de registratie van alle procesparameters. Traceability was een van de opdrachten die we mee kregen bij dit project.”

Het volledige artikel vindt u in het februari/maartnummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven