Ga naar hoofdinhoud

Apparatuur HBM in nacelle-testbank van Fraunhofer IWES

Op de nacelle-testbank van Fraunhofer IWES kunnen fabrikanten van windturbines hun ontwerpen testen door het simuleren van realistische omstandigheden (foto: Fraunhofer IWES)

Duitse fabrikanten van nacelles voor windmolens kunnen sinds kort gebruik maken van een complete testbank voor windenergieturbines met een capaciteit, die in het multi-megawatt bereik ligt. Het zogenaamde Dynamic Nacelle Testing Laboratory, DyNaLab, is onderdeel van het Fraunhofer IWES instituut in Bremerhaven. HBM Test and Measurement heeft de test- en meetapparatuur geleverd voor de acquisitie van alle elektrische data.

Een ‘nacelle’ is de behuizing bovenaan de windmolen waarin zich de generator, de versnelling, de aandrijflijn en het remmechanisme van de windturbine bevinden. Op de nacelle-testbank van Fraunhofer IWES kunnen fabrikanten van windturbines hun ontwerpen testen door het simuleren van realistische omstandigheden. Voor de tests zijn real-time modellen en bijbehorende control algoritmen ontwikkeld om de testbank aan te sturen. Ook de interacties tussen nacelle en de rotorbladen kunnen gesimuleerd worden. Met dergelijke tests kunnen fabrikanten gefundeerde uitspraken doen over hun turbine-ontwerpen; of het nu gaat om de verbetering van bestaande concepten of de ontwikkeling van nieuwe technologie.

Elektrische netwerksimulatie met 44 MVA geïnstalleerd inverter vermogen is eveneens een belangrijk onderdeel van de testbank. Daarvoor is in het DyNaLab ’s werelds meest complete gridsimulatie geïnstalleerd. Voor de data-acquisitie in het testlab worden de transient recorder uit de Genesis High Speed series en de bijbehorende Perception software van HBM gebruikt.

Het data-acquisitiesysteem van HBM verwerft synchroon en met zeer hoge sampling rates informatie over spanningen tot 36 kV op alle netwerkcontactpunten van de windturbine. Het ontwerp van de user interface, die gebaseerd is op de Perception Software, is zeer gebruiksvriendelijk; zelfs voor complexe systemen en testsituaties. De modulaire architectuur van het systeem maakt het mogelijk de lay-out van de testopstelling eenvoudig aan te passen aan de wensen en eisen van alle fabrikanten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven