Ga naar hoofdinhoud

Antibacteriële glijlagers voor steriele toepassingen

De nieuwe glijlagers helpen de bacteriële belasting voor gebruikers of patiënten te reduceren (foto: igus)

Speciaal voor de medische- en laboratoriumtechniek heeft igus het nieuwe glijlagermateriaal iglidur AB ontwikkeld. Antibacteriële glijlagers van dit materiaal helpen de bacteriebelasting te reduceren. Tegelijkertijd zijn deze glijlagers smerings- en onderhoudsvrij.

Smeermiddelvrij, mediabestendig, niet-magnetisch, corrosievrij – dit zijn de doorslaggevende criteria voor componenten in de medische techniek. Van pick & place-apparatuur in het laboratorium, tot mechanische verbindingen bij patiëntmeubels, zijn de toepassingsgebieden in deze sector voor producten in beweging zeer veelzijdig. Echter worden antibacteriële componenten voor apparaten en machines ook steeds belangrijker.

Speciaal hiervoor heeft de igus het nieuwe materiaal iglidur AB voor antibacteriële glijlagers ontwikkeld. Volgens de testresultaten van de antimicrobiële werking conform ISO 22196:2011 (de meting van de antibacteriële activiteit van kunststoffen en andere niet poreuze oppervlakken) helpen glijlagers van het nieuwe materiaal de bacteriële belasting voor gebruikers of patiënten te reduceren. Net als alle producten van igus functioneren ook iglidur AB glijlagers volledig zonder smeermiddel. “Dat biedt in de medische- en laboratoriumtechniek twee voordelen” legt Ulf Hottung uit, branchemanager medische techniek bij igus. “Aan de ene kant bestaat er geen gevaar voor verontreiniging door oliën of vetten, aan de andere kant kunnen machines en apparaten veilig gereinigd worden, zonder dat smeermiddelen onbedoeld verwijderd worden.”

Tevens is het voor de reiniging van machines of apparaten, vooral in de medische techniek, belangrijk dat de componenten bestand zijn tegen chemische stoffen. De nieuwe iglidur AB-glijlagers hebben een goede chemische bestendigheid, waardoor ook het contact met agressieve reinigingsmiddelen geen probleem is. De glijlagers van het nieuwe materiaal zijn nu al in verschillende afmetingen, tussen zes en 20 milimeter binnendiameter, bij igus uit voorraad leverbaar. Permanente gebruikerstemperaturen van -40 tot +70 °C zijn mogelijk met de glijlagers van iglidur AB.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven