Ga naar hoofdinhoud

Anti-trillingssysteem voor zagen en slijpen

Anti-trillingssysteem: tot 70 % minder vibraties en 50 % minder lawaai door het deels ontkoppelen van de motor van de behuizing (foto: Fein)

Of het nu gaat om een boormachine of een slijpmachine, elektrische handgereedschappen trillen enorm. Een nieuw anti-trilling systeem verhindert nagenoeg volledig dat dergelijke gereedschappen onaangenaam trillen. De oscillerende MultiMaster van C.& E. Fein GmbH beperkt de bewegingen tot wel 70% en is nog maar half zo luidruchtig als zijn voorganger. Onderzoekers van  het Fraunhofer-Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit (LBF) hebben de technologie samen met de industriële partner ontwikkeld.

De veelzijdige elektrische machine van Fein vibreert tot 70% minder en is maar half zo luidruchtig als zijn voorganger. Wie langere tijd achter elkaar met een boormachine of een ander elektrisch handgereedschap moet werken, is al gauw blij dat de armen een kleine rustpauze krijgen. De apparaten vibreren namelijk sterk en zijn nogal luidruchtig. In de toekomst worden de gebruikers in belangrijke mate blootgesteld aan minder vibraties als ze boren, zagen of slijpen.

Onderzoekers van Fraunhofer-LBF hebben samen met hun collega’s van de Fein een technologie uitgewerkt, die dergelijke trillingen sterk vermindert. “We onderzochten het systeem grondig en ontwikkelden het verder, zodat het is te gebruiken op verschillende elektrische handgereedschappen”, aldus Heiko Atzrodt, afdelingshoofd bij het LBF. Dat is precies wat Fein heeft gedaan: zij passen de ontwikkeling van een oscillerend elektrisch gereedschap aan, dus bij een machine, waarbij het gereedschap niet draait maar onder een kleine hoek bijna 19.500 keer per minuut heen-en-weer gaat. Zo’n apparaat kan niet alleen zagen en slijpen, maar ook raspen, polijsten, schaven, snijden, knippen, aanscherpen of vijlen, en dat zelfs op anders ontoegankelijke plaatsen.

Behuizing ontkoppelen van de motor

Hoe zijn de wetenschappers erin geslaagd om de trillingen van de elektrische handgereedschappen zodanig te isoleren? “Elementen van elastomeren ontkoppelen de behuizing van de motor. Ze werken daarbij als mechanische veren en dempers”, zegt Atzrodt. De trillingen worden op die manier minimaal overgebracht op de behuizing en de gebruiker. Toch moeten ze nog wel opletten: als de behuizing te sterk wordt geïsoleerd, voelt de gebruiker niet meer, hoe strak hij het gereedschap op het materiaal drukt.

De wetenschappers moesten daarom een middenweg vinden tussen vermindering van trillingen en het gevoel voor de gebruiker van het apparaat. De stijfheid van de elastomeren elementen kan worden ingesteld. De simulatie hielp de onderzoekers om eerst de optimale stijfheid te bepalen. Daarop integreerden zij de verschillende veren en dempers in de testsysteem en verwerkten zo de basis voor de ontwikkeling.

Minder vibraties en lawaai

“Met het anti-vibratiesysteem kon de firma Fein de trillingen in vergelijking met de voorgaande modellen tot wel 70 % reduceren”, aldus Atzrodt. “De oscillerende machine haalt bijna bij elke toepassing de vibratieklasse nul. “Dat betekent, dat de klusser of gebruiker in de auto industrie de hele dag kan werken met de machine. Een continue gebruik van 8 uur per dag is toelaatbaar. Ook worden de oren ontzien: de geluidsdruk daalt door de demping met ca. 50 %.

Inmiddels is het vibratie arme oscillerende gereedschap op de markt onder de naam Fein MultiMaster FMM 350 Q.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven