Ga naar hoofdinhoud

Analyse landing van Philae op komeet

Philae op de komeet, van achteren gezien (foto: ESA / ATG medialab)

Met Philae en de Rosetta-missie is het gelukt om voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart op een komeet te landen om deze gedetailleerd te onderzoeken. Faulhaber is trots, om een belangrijk deel bij te kunnen dragen aan deze missie en feliciteerde het hele team van ESA, DLR, MPS en de andere projectpartners met deze historische mijlpaal in het ruimteonderzoek.

Nu volgt de wetenschappelijke analyse van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waarbij de aandrijfsystemen van Faulhaber een belangrijke rol spelen. Eerst was er de euforie, maar kort daarna de angstige vraag: hoe veilig staat Philae op Tschury? Na het uitvallen van het koudegas aandrijfsysteem kwamen ook de harpoenen voor het verankeren niet los. Zodoende kwamen tot nu toe de aandrijvingen van Faulhaber niet in bedrijf. Deze moesten Philae met de anker katrollen meer houvast geven op de komeetoppervlakte.

Een motor van Faulhaber moest bij het neerkomen van de lander met behulp van een spindelaandrijving kinetische energie omzetten in elektrische energie en warmte. Het miniatuurlaboratorium is volgens de berichten van de ESA intact en stuurt betrouwbare signalen en indrukwekkende beelden en is ook gestart met het onderzoek van de komeet.

Harpoenunit van Faulhaber voor Philea
Harpoenunit voor de veilige verankering op de oppervlakte van de komeet (Foto: Faulhaber)

Bij het wetenschappelijk onderzoek, dat onmiddellijk naar de landingsprocedure is gestart, werken de andere Faulhaber DC-motoren in de instrumenten en de beproevingsystemen van Philae. Boorproeven moeten worden onderzocht, waarna de resultaten worden doorgestuurd naar de Rosetta-sonde en van daaruit worden verstuurd naar de aarde.

Analyses Philae

Deze analyses vinden plaats onder extreme thermische omstandigheden op de komeet oppervlakte. 14 verschillende aandrijfsystemen van Faulhaber trotseren deze extreme omstandigheden naar een reistijd van 10 jaar in een vacuüm en met extreem lage temperaturen, om waardevolle kennis over het ontstaan en de geschiedenis van ons zonnestelsel te leveren.
Het avontuur Rosetta gaat verder. Net als bij deze en veel andere missies gebruiken de wetenschappers en ontwikkelaars de knowhow en de betrouwbaarheid van de componenten van Faulhaber – zowel in de ruimtevaart als in de civiele luchtvaart.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven