Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsongevallen met bewerkingsmachines

De meeste bedrijfsongevallen gebeuren met bewerkingsmachines (foto RIVM)

De meeste bedrijfsongevallen zijn een gevolg van contact met bewegende delen van een machine, zo blijkt uit een analyse van het RIVM. Jaarlijks vinden er op de werkvloer circa 50 ongevallen plaats met bewerkingsmachines.

Het RIVM beheert de database Storybuilder. Daarin kunnen bedrijven alle door de Inspectie SZW onderzochte ernstige ongevallen uit de periode 1998 tot 2010 raadplegen. Dat zijn er circa 23.000. De ongevallen zijn verdeeld in verschillende type ongevallen: van vallende voorwerpen tot ongevallen met machines.

Analyse ongevallen machines

Het RIVM heeft een analyse gemaakt van de cijfers rond ongevallen met bewerkingsmachines. Het gaat dan om vaste machines voor het bewerken van materialen, zoals schaven, frezen, vlakslijpen en polijsten.

In de periode van 1998 tot en met 2004 ging het om 330 ongevallen, waarbij 331 slachtoffers vielen. Veruit de meeste (94% van de) ongevallen met bewerkingsmachines gebeuren doordat het slachtoffer in contact komt met de bewegende delen van de machine. De tweede grootste oorzaak van ongevallen (4%) is het, tijdens de bewerking, in contact komen met wegschietende delen of deeltjes.

Wie loopt het grootste risico?

Timmermannen lopen statistisch het grootste risico op een ongeval, gevolgd door productiemedewerkers en houtbewerkers.

Het RIVM heeft ook de belangrijkste oorzaken van contact met bewegende delen van machines op een rij gezet:

  • Onbewust of onbedoeld betreden van de gevarenzone
  • Afscherming onvoldoende
  • Beweging van de machine niet op tijd gestopt
  • Geen afscherming (niet voorzien van)
  • Bedieningsfout
  • Bewust betreden van de gevarenzone
  • Afscherming verwijderd/ gedeactiveerd
  • Afscherming omzeild
  • Machine onvoldoende beveiligd tegen onbedoeld opstarten

Boormachines en draaibanken

Het RIVM heeft ook specifiek gekeken naar de ongevallen met boormachines en draaibanken. Wat opval is dat het onbewust of onbedoeld betreden van de gevarenzone en onvoldoende afscherming steeds naar voren komen als de belangrijkste factoren voor een ongeval.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven