Ga naar hoofdinhoud

Alternatief voor kabeltrommel

Voor gebruikers die op zoek zijn naar plaatsbesparende energietoevoeren of duurzamere oplossingen dan kabeltrommels wensen, presenteert igus de ‘e-spool’. Het systeem combineert twee verschillende energietoevoeren: een kabelrups en een veer.

Een standaard-kabelrups uit de serie E2 of E4 wordt per rol geleid en zorgt, dankzij een geïntegreerde terugtrekveer, te allen tijde voor de exact correcte lengte en spanning van de energietoevoer. In de uitgangspositie is de kabelrups plaatsbesparend volledig ingerold. De ’twisterband’ verbindt de rol met een asdrager die als poort voor de vast verlegde kabels fungeert. In ‘klassieke’ kabeltrommels wordt deze taak meestal door sleepcontacten overgenomen.

Het ‘e-spool’-concept biedt meer flexibiliteit; anders dan bij sleepcontacten kunnen ook datakabels, perslucht- en vloeistofleidingen ononderbroken worden verbonden en op elk moment worden vervangen of gewijzigd.

De ’twisterband’ TB 30 biedt voldoende plaats voor kabeldiameters tot 16 mm. Als meer ruimte is vereist, kan de ’twisterband’ ook aan twee zijden kabels naar de trommel van de kabelrups leiden. Hiermee is de ‘e-spool’ de modulaire vervanging van de klassieke kabeltrommel. Bovendien kan de ‘e-spool’ de oplossing zijn voor kleine ruimten: extra ruimte om de kabelrups neer te leggen is niet vereist.

Een echte meerdimensionale oplossing wordt de ‘e-spool’ met driedimensionele kabelrupsen zoals de Igus Triflex. Dan is zelfs een energietoevoer ‘in alle richtingen’ denkbaar. Toepassingsgebieden voor de ‘e-spool’ zijn hefwagens, sorteerinstallaties, mobiele kraanwagens, podiumtoepassingen of montage- respectievelijk proceskranen met grijpers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven