Op de komende Hannover Messe, die loopt van 17 tot 21 april, zullen zo’n 500 bedrijven hun oplossingen voor de productie, het vervoer, de opslag en het verbruik van waterstof presenteren. De kansen voor al deze bedrijven zijn enorm omdat de Europese Commissie tegen 2030 elektrolyzers met een capaciteit van minstens 40 gigawatt wil installeren om gefaseerd 10 miljoen ton groene waterstof te produceren.
De waterstofeconomie is internationaal en leidt wereldwijd tot een overvloed aan nieuwe, innovatieve bedrijven. Ook in de zuidelijke regio Harz in Duitsland heeft de technologie een hausse veroorzaakt. De exposant Maximator Hydrogen, een fabrikant van waterstoftankstations, groeit al jaren en mikt op een omzet van 50 miljoen euro – in zijn vijfde bedrijfsjaar. Er wordt gebouwd en de productieruimte wordt voortdurend uitgebreid. De orderportefeuille van het bedrijf bedraagt inmiddels meer dan 100 miljoen euro.
Hydrogen + Fuel Cells Europe
Talrijke Europese MKB-bedrijven profiteren van de waterstofeconomie en ontwikkelen voortdurend nieuwe oplossingen voor de productie, de infrastructuur, het transport, de opslag en het tanken van waterstof. Alleen al tijdens Hydrogen + Fuel Cells EUROPE op de Hannover Messe tonen zo’n 300 exposanten hun oplossingen, waaronder bekende bedrijven als Bosch, Iberdrola, Schaeffler, Siemens, Linde en Emerson.
8.000 m2
De waterstofindustrie denkt internationaal en zal vooral te zien zijn in hal 13, waar besluitvormers uit de hele wereld nieuwe technologieën en toepassingen voor waterstof en fuel cells zullen bespreken op een oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante meter expositieruimte. Naast Duitsland en Europa zijn er veel exposanten uit China, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Canada.

Elektrolyzers
Als belangrijke partner voor Duitse en Europese toekomstplannen is Noorwegen ook sterk vertegenwoordigd op de beurs. Equinor en het Duitse RWE hebben onlangs een overeenkomst ondertekend om in Noorwegen waterstof te produceren en via een pijpleiding naar Duitsland te exporteren, alsook om gasgestookte elektriciteitscentrales om te bouwen tot waterstof en gezamenlijk offshore windparken te ontwikkelen. Statkraft en het Duitse HH2E presenteerden hun overeenkomsten met de in Noorwegen gevestigde onderneming NEL voor de aankoop van elektrolyzers voor waterstoffabrieken in verscheidene Europese landen. NEL is een van de 14 Noorse bedrijven op de beurs. Zij zullen onder meer hun nieuwste generatie elektrolyzers presenteren.
Vergroenen waterstofverbruik
Europa produceert en verbruikt reeds ongeveer 80 miljoen ton waterstof per jaar, waarbij de trend stijgend is. De belangrijkste uitdaging is om het huidige en toekomstige waterstofverbruik te “vergroenen”. Tegen 2030 wil de EU-Commissie grijze waterstof vervangen door groene waterstof, aangezien grijze waterstof gebaseerd is op fossiele energiebronnen. De ambities zijn hoog. Er zullen veel meer elektrolyzers nodig zijn om het doel te bereiken, met nog maar zeven jaar te gaan.
Efficiënte technologie uit België
Volgens het Fraunhofer Instituut komt de meest efficiënte technologie voor de productie van waterstof uit België, met zijn Zirfon separatoren voor alkaline elektrolyse (AEL) die door fabrikanten van elektrolyzers en eigenaars van waterstofproductieprojecten over de hele wereld worden gebruikt vanwege hun duurzaamheid en aanhoudend hoge productiviteit, aldus de ontwikkelaars.
Fuel cell trucks
Maar niet alleen Europa zet in op waterstof. Veel bedrijven investeren ook in China. Refire, bijvoorbeeld, zegt al meer dan 4.000 fuel cell trucks in bedrijf te hebben. Op de eerste beursdag zal Audrey Ma, vice-president van Refire, met vertegenwoordigers van de Europese industrie, waaronder Jens Fleckenstein van Daimler Truck en Yves Dumoulin van de Forvia Group, discussiëren over “Heavy Duty Trucks – is waterstof de toekomst?”.
Hydrogen + Fuel Cells EUROPE organiseert ook twee forums: het Public Forum en het Technical Forum.
Ook interessant: Hannover Messe 2023: vijf overkoepelende megatrends