Ga naar hoofdinhoud

Aila beweegt met dunringlagers

Robot Aila heeft een compact design bij een minimaal gewicht mede dankzij inzet van dunrinlagers (foto: DFKI Bremen, Robotics Innovation Center/Rodriguez)

Dunringlagers zijn er voor de meest uiteenlopende robotica toepassingen. Dus ook voor de mobiele tweearmige robot Aila, waarbij het bewegings- en grijpgedrag van het te transporteren voorwerp vastligt in het digitale geheugen.

Industriële robots zijn uit geautomatiseerde productieprocessen niet meer weg te denken. Of het nu high-tech ontwikkelingen in de ruimtevaart zijn of stabiele robotica oplossingen voor montage en assemblage taken betreft  Grote mobiliteit, nauwkeurige manipulatie en autonome beweeglijkheid zijn de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd wordt een compact design met een minimaal gewicht gevraagd. Dit kan worden uitgevoerd met Kaydon dunringlagers van Rodriguez. In vergelijking met conventionele kogellagers worden de dunringlagers gekenmerkt door een kleine dwarsdoorsnede bij grote binnendiameters. Deze doorsnede blijft ook binnen een serie gelijk, bij een toenemende inwendige diameter. Ondanks dit dunne ontwerp hebben de precisielagers een hoog potentieel en een tot 3,5 maal langere levensduur dan vergelijkbare lagers van andere aanbieders. Afmetingen in inch of metrische uitvoeringen, als een hybride, extra dun  of volgens klantspecifieke uitvoering – met meer dan 250 uitvoeringen van dunringlagers biedt Rodriguez telkens de optimale lager-oplossing voor iedere robotapplicatie.

Precisie bewegingen

De dunringlagers van verschillende series en types worden toegepast in de armen, hals en romp van de autonome robot Aila (foto: DFKI Bremen, Robotics Innovation Center/Rodriguez)
De dunringlagers van verschillende series en types worden toegepast in de armen, hals en romp van de autonome robot Aila (foto: DFKI Bremen, Robotics Innovation Center/Rodriguez)

Rodriguez bood ook een oplossing voor de autonome robot Aila, die deel uitmaakte van het BMBF onderzoeksproject Sem-ProM, dat door het DFKI Robotics Innovation Center in Bremen werd ontwikkeld. Het antropomorfe lichaam heeft twee armen met zeven gewrichten, een torso met vier vrijheidsgraden en een zwenk- en knikbaar hoofd. In de robot wordt Kaydon lagertechnologie uit de Reali-Slim serie met verschillende groottes en types in de nek, romp, en de interface op de mobiele basis toegepast. Een absoluut groot voordeel is de grote binnendiameter van het lager, zodat alle stroom-, data- en besturingsleidingen binnenin door de gewrichten doorgevoerd kunnen worden. Verder maakt dit een excentrische opstelling van de gezamenlijke motoren en dus de centrale doorvoer van de leidingen mogelijk. Deze torderen in de draaiende beweging van de robots, zonder te worden beschadigd. Normaal lopen de leidingen buiten de motoren om. Bij autonome bewegingen wordt een uiterste precisie vereist bij het hanteren van voorwerpen. Daarom werden de lagers voor een grotere stijfheid onder voorspanning gebracht. Reali-Slim lagers zijn beschikbaar als radiaallager, hoekcontactlager en vierpuntslager. Deze laatste biedt alternatieve designmogelijkheden, aangezien één vierpuntslager vaak twee lagers kan vervangen en dus het originele ontwerp van het lagerconcept vereenvoudigd kan worden: Het specifieke profiel van de kogelloopbaan in binnen- en buitenring maakt een lastopname in drie richtingen mogelijk: radiaal-, axiaal én momentbelasting. Op deze wijze kan op het aantal componenten bespaard worden en het design vereenvoudigd.

www.rodriguez.de/nl

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven