Ga naar hoofdinhoud

ACE stootdempers op maat beschermen jachten

ACE Stoßdämpfer heeft op maat gemaakte Magnum industriële stootdempers van roestvast staal ontwikkeld voor toepassing in fenders voor jachten. (foto's: ACE Stossdämpfer)

Om de veiligheid en een onberispelijk uiterlijk van jachten op de lange termijn te kunnen waarborgen, bracht het Duitse bedrijf Multiplex verbeteringen aan in zijn multifenders. Dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer uit Langenfeld leverde hiervoor op maat gemaakte Magnum industriële stootdempers van roestvast staal die in de multifender werden geïntegreerd.

Multiplex in Bremen produceert hoogwaardige producten voor megajachten, uiteenlopend van schaduwdoeken en trapsystemen tot fenders. Deze zorgen ervoor dat jachten botsingen met andere boten of steigers ongeschonden doorstaan.

Fenders zijn op jachten aangebracht op plekken die gevoelig zijn voor stoten en botsingen. Ze zorgen voor een optimale demping van de verticale en horizontale bewegingen en de daaruit voortvloeiende krachten, bijvoorbeeld wanneer passagiers van en aan boord gaan.

Multiplex fenders met ACE stootdempers
De aan boord van een luxe jacht geplaatste fenders zorgen voor veilig aanmeren.

Al jarenlang zorgden industriële stootdempers van ACE in de fenders van Multiplex voor betrouwbare bescherming. In een volgende samenwerkingsfase werden ze vervangen door soortgelijk werkende roestvast stalen versies.

Roestvast stalen stootdempers

De uitgangspunten van ACE en Multiplex lijken op elkaar: oplossingen moeten niet alleen overtuigen door hun functie, maar ook visueel. Daarom voert eerstgenoemde een groot aantal kleine en industriële schokdempers in roestvast stalen uitvoering in zijn assortiment. Deze worden gebruikt wanneer de dempers en hun afdichtingen moeten worden beschermd tegen agressieve vloeistoffen, zoals zout water, of wanneer ze worden gebruikt in omgevingen waar ze ook moeten voldoen aan esthetische eisen.

In de hier beschreven toepassing ging in eerste instantie de voorkeur uit naar industriële stalen stootdempers, omdat deze onzichtbaar binnen in de multifender waren geïnstalleerd en daarmee beschermd tegen het water. In de loop der tijd bleek water er echter toch in te slaagt om door te dringen tot de binnenkant van de fender.

Dit had geen gevolgen voor de functionaliteit, maar wel voor het uiterlijk. De coating van de stalen industriële schokdempers uit de Magnum-reeks van ACE verkleurde namelijk na verloop van tijd. Dit leidde tot bruinachtige kleursporen op de buitenkant van de fender. ACE en multiplex gingen op zoek naar een oplossing voor dit probleem. 

Stootdempers op maat

In tegenstelling tot vele andere kleine en industriële stootdempers uit het uitgebreide portfolio van ACE waren de door Multiplex eerder bestelde Magnum-types nog niet beschikbaar in roestvast staal. De dempingsspecialist produceerde vervolgens speciaal voor deze klant het type ML3350EUM-14202 in roestvast staal. En omdat dit type een instelbaar model is, moest niet alleen de behuizing in V4A worden ontwikkeld, maar ook de bodem en de stelschroef.

ACE stootdemper voor fenders
De in de fenders ingebouwde roestvast stalen stootdempers.

Aan de eisen van de dempingsoplossingen veranderde niets, dus een nieuwe berekening was niet nodig. Net als hun voorgangers kunnen de roestvast stalen versies 340 Nm per slag absorberen. Ontworpen voor industriële toepassingen is een energieabsorptie tot 85.000 Nm/u mogelijk. Belangrijker voor maritiem gebruik is de toegestane massa.

De toegestane massa bij dit model bedraagt maximaal 80.000 kg; dat is ook wanneer schepen aanleggen voldoende. Er zijn zelfs verstelbare Magnum-dempers verkrijgbaar die tot 500.000 kg kunnen absorberen of, als het gewicht duidelijk lager is, al ideaal zijn voor massa’s vanaf 9 kg.

De componenten zijn uitgerust met goede afdichtingstechniek en een gehard geleidingslager. Er is een breed scala aan accessoires beschikbaar, zoals PU-koppen voor geluidsreductie, zwenkflenzen en geleidingspennen. De geleidingspennen zijn nuttig bij te hoge radiale krachten.

Het nieuwe complete pakket Multiplex multifenders met geïntegreerde Magnum-dempers is eenvoudig te installeren en werkt naar tevredenheid van alle partijen. Sinds de overstap naar roestvast staal zijn er geen kleursporen meer zichtbaar.

Technische achtergrond

De onderdelen van de Magnum-serie zijn voorzien van de nieuwste dempingstechnologie. Dankzij een gehard geleidingslager en een geïntegreerde vaste aanslag hebben ze een lange levensduur, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.

De roestvast stalen types zijn niet alleen geschikt voor maritieme toepassingen, maar ook voor de levensmiddelenindustrie. In de fabriek worden ze dan gevuld met speciale olie die voldoet aan de eisen (NSF-H1) voor deze sector. Een belangrijk bijkomend voordeel voor ontwerpers is het hoge energieabsorptievermogen en het compacte formaat.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven