Ga naar hoofdinhoud

ABB wint met Azipod-voortstuwingssystemen

Door technologische ontwikkelingen kon een hybride koeling worden toegepast bij de Azimuth-D waardoor een stijging van het afgegeven vermogen tot 45% gerealiseerd werd.

De elektrische Azipod-voortstuwingssystemen van ABB worden toegepast voor aandrijving van de grootste cruiseschepen, ijsbrekers en veerboten van de wereld. Het nieuwste model van deze reeks is verkozen tot top-innovatie voor het jaar 2015.

ABB heeft voor het nieuw ontwikkelde elektrische Azipod-D-voortstuwingssysteem de nominatie ‘Innovatie van het jaar’ ontvangen. Als reden werd de belangrijke bijdrage aan de verdere modernisering van de scheepvaart genoemd. Bovendien werd ABB voor de tweede keer op rij tijdens de Electric & Hybrid Marine World Expo in Amsterdam tot voortstuwingsleverancier van het jaar benoemd.

De winnaars werden geselecteerd door een internationale jury samengesteld uit 38 vakjournalisten, experts op maritiem gebied en maritieme wetenschappers. De grote flexibiliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie van de Azipod-D-voortstuwing werden geroemd.

“We zijn trots, dat deze nieuwste toevoeging op het gebied van voortstuwingstechniek als top-innovatie van het jaar benoemd is. Het verheugt ons dat elektrische aandrijvingen een steeds groter aandeel binnen de wereldwijde vloot verwerven”, zegt Peter Terwiesch, hoofd van de divisie Process Automation van ABB. “Door haar veelzijdigheid en door het gunstige brandstofverbruik vervullen elektrische aandrijvingen voor de scheepvaart een sleutelfunctie om hogere vermogens te realiseren en gelijktijdig een gunstigere concurrentiepositie te verwerven”.

Azipod-D

Azipod
De Azipod-D van ABB is leverbaar voor de vermogens-range van 1,6 tot 7 Megawatt per eenheid (foto: ABB)

Azipod-D is het nieuwste model van de reeks zonder mechanische overbrenging uitgevoerde Azipod-aandrijvingen. Het systeem werd ontwikkeld om over een grotere keuzemogelijkheid voor aandrijvingen ten behoeve van offshore boor-, constructie- en kraanschepen te kunnen beschikken. Sinds de introductie in 1987 wordt Azipod toegepast voor de voortstuwing van cruiseschepen, ijsbrekers, dubbelwerkende vrachtschepen (DAS = double acting ships) en offshore schepen.

De Azipod-D heeft bij gelijkblijvende prestaties tot 25% minder geïnstalleerd vermogen nodig.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven