Ga naar hoofdinhoud

ABB presenteert cobot op Hannover Messe

De YuMi van ABB Robotics is specifiek ontwikkeld voor samenwerking met de mens (foto: ABB Robotics).

ABB Robotics zal volgende week tijdens de Hannover Messe de YuMi presenteren, een twee-armige robot die specifiek is ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken. Een ‘collaborative robot’ (cobot) dus. De YuMi (ongetwijfeld een variant op You and Me) kan 2 x 500 g manipuleren en is daarmee heel geschikt voor bijvoorbeeld assemblage-werkzaamheden.

ABB ziet de samenwerking tussen robots en mensen als trend voor de nabije toekomst. Mensen en robots komen bij elkaar te staan in dezelfde ruimte en gaan samen als bedieningspersoneel aan de slag. Dit vereist natuurlijk, gelet op de veiligheid, aangepaste sensoren, bijzondere visionsystemen en toegesneden grijpersystemen.

YuMi is in eerste instantie ontwikkeld om te voldoen aan flexibele productie-eisen uit de consumentenelektronica. De cobot zal daarna worden uitgerold naar andere sectoren in de markt.

Dubbelarmige cobot

De Yumi is een dubbelarmige montagerobot met de mogelijkheid om te voelen en te zien. De zachte gewatteerde armen van de robot in combinatie met kracht-sensing technologie zorgt voor de veiligheid van Yumi’s menselijke collega’s. Veiligheid is ook ingebouwd in de functionaliteit van de robot zelf, zodat deze zonder tussenliggend hekwerk kan samen werken met de mens.

De robot kan van alles hanteren, van de delicate en nauwkeurige onderdelen van een mechanische polshorloge tot aan componenten die worden gebruikt in mobiele telefoons, tablets en pc’s. Yumi presteert volgens ABB met dermate nauwkeurigheid dat de cobot een draad in een naald kan rijgen.

Onderstaande video geeft u een korte impressie van de YuMi.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven