Ga naar hoofdinhoud

ABB levert schakelstation voor grootste windturbinepark van Nederland

ABB Power Grids levert de twee 240 MVA-transformatoren die bij het schakelstation geplaatst worden (foto: ABB)

Windpark Zeewolde moet het grootste windpark op land van Nederland worden. ABB Power Grids zal het schakelstation leveren zodat de 91 windturbines op een veilige en gecontroleerde manier kunnen invoeden op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT. Ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding tussen het schakelstation en het hoogspanningsnet behoort tot de leveringsomvang van ABB.

In de loop van 2019 beginnen de bouwwerkzaamheden. In het najaar van 2020 zal het park de eerste duurzaam opgewekte energie leveren. Het schakelstation wordt voorbereid om ook de energie van andere windparken en zonneparken te verwerken.

91 turbines vervangen 220 oude types

Het windturbinepark bestaat uit 91 grote, moderne turbines. De nieuwe windturbines vervangen 220 kleinere verspreid staande molens waarvan de oudste exemplaren twintig jaar energie hebben opgewekt. In de loop der jaren is het rendement van de windmolens toegenomen en kunnen er met een kleiner aantal moderne windturbines veel grotere hoeveelheden elektrische energie worden opgewekt. De nieuwe molens leveren ieder een vermogen van maximaal 3,5 MW.

ABB Power Grids levert de twee 240 MVA-transformatoren die bij het schakelstation geplaatst worden. Daarmee wordt de energie die door de windturbines op 33 kV-niveau geleverd wordt omhoog getransformeerd naar 150 kV om met zo gering mogelijke energieverliezen in te voeden op het landelijke hoogspanningsnet via het hoogspanningsstation van TenneT. Naast de 33 kV en 150 kV schakelapparatuur levert ABB de beveiligingsapparatuur, het Scada-systeem en alle bouwkundige voorzieningen voor het schakelstation. Ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding van het windturbinepark naar het 150kV-station van TenneT behoort tot de leveringsomvang.

375 MW = 280.000 huishoudens

Na voltooiing zal windpark Zeewolde met 357 MW het grootste windproject op land in Nederland zijn. De windturbines van Windpark Zeewolde leveren straks genoeg energie om 280.000 huishoudens van stroom te voorzien. Dat is 2,5 keer meer dan er met de huidige molens wordt opgewekt.

De eigendomsverhoudingen van het windturbinepark zijn bijzonder; het Windpark Zeewolde B.V. is een besloten vennootschap met aandeelhouders. Ruim 200 agrarische ondernemers, bewoners, grond- en windturbine-eigenaren uit de omgeving van Zeewolde zijn aandeelhouder geworden. Het is een samenwerkingsverband buiten de grote energiebedrijven om. Dat is voor een duurzaam energieproject van deze omvang uniek.

Vergeleken met klassieke energieopwekking met fossiele brandstoffen wordt de uitstoot van zo’n 500.000 ton CO2– per jaar voorkomen. ABB levert door de bouw van het schakelstation en de kabelverbinding een belangrijke bijdrage aan het duurzamer maken van de Nederlandse energievoorziening.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven