Ga naar hoofdinhoud

ABB introduceert YuMi co-robot in Nederland

De YuMi is een tweearmige robot die speciaal is ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken (foto: ABB Robotics).

Begin november introduceerde ABB Robotics zijn collaborative robot in Nederland. Bij het ontwerp en de bouw van de tweearmige robot hebben de ontwerpers in het bijzonder rekening gehouden met de veiligheid in situaties waarin mensen zij aan zij met robots werken.

De YuMi is uitgerust met aangepaste sensoren die zelfs de tegendruk voelen. Daarnaast is de robot voorzien van geavanceerde kijk- en grijpersystemen en een beschermende, zachte laag om de armen. Dankzij deze constructieve maatregelen hoeft de robot niet in een kooi te worden geplaatst.

De twee mechanische armen kunnen met objecten tot 500 g per stuk werken. Ze kunnen zelfs een draad door het oog van een naald rijgen. De nieuwe robots spelen in op de wensen van de consumentenelektronicasector, maar ze worden ook uitgerold naar andere marktsegmenten.

ABB Robotics ziet de samenwerking tussen robots en mensen als een belangrijke trend voor de nabije toekomst. Daarom kregen de co-robots een grijswitte kleur in plaats van het vertrouwde oranje. ABB wil hiermee niet het signaal ‘pas op, gevaar’ geven, maar benadrukken dat mens en machine veilig en in harmonie kunnen samenwerken.

Installatie en gebruik van YuMi

YuMi is eenvoudig te installeren. De basisuitvoering heeft een massa van slechts 38 kg en is voorzien van montagegaten waardoor de robot eenvoudig op een werkblad te bevestigen is. Kabels en elektronica zijn binnen de behuizing van de robot aangebracht waardoor vervuiling en kans op beschadiging tot een minimum beperkt zijn.

Gebruikers van de YuMi kunnen profiteren van een snellere productie, een hogere kwaliteit, minder vervuiling en een hoge mate van efficiency waardoor de terugverdientijd aantrekkelijk is. Het ontwerp speelt in op de flexibele productie-eisen die vandaag de dag aan productieapparatuur gesteld worden.

De optie om zelf de armen van de robot te bewegen en die beweging vervolgens via een smartphone of tablet op te slaan, is interessant. Deze manier van programmeren, de zogenaamde Lead-Through technologie, zorgt voor gebruiksgemak voor de eindklant.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven