Ga naar hoofdinhoud

Video: 75 keer zuiniger dan een waterstofauto

Ecorunner VI, een waterstof prototype voertuig van Eco-Runner Team Delft van TU Delft in actie (foto: Shell)

Tijdens de Shell Eco-marathon Europa die onlangs in London plaatsvond hebben enkele Nederlandse teams topprestaties behaald. Twents talent streed op wereldniveau en studenten uit Delft reden 75 keer zuiniger dan een commerciële waterstofauto. Bijzonder was de deelname van een geheel 3D geprint voertuig van de Nanyang Technical University uit Singapore.

Ecorunner VI, een waterstof prototype voertuig van Eco-Runner Team Delft van TU Delft in actie (foto: Shell)
Ecorunner VI, een waterstof prototype voertuig van Eco-Runner Team Delft van TU Delft in actie (foto: Shell)

Het Eco-Runner Team van de TU Delft behaalde met hun prototype voertuig de derde plek in hun categorie. Ze rijden omgerekend 75 keer zuiniger dan een commercieel verkrijgbare waterstofauto. Green Team Twente van Universiteit Twente behaalde met hun stadsvoertuig ook de derde plek in hun categorie en classificeerde zichzelf daarmee voor het nieuwe competitieonderdeel Driver’s World Championship, waarin ze om energie-efficiëntie streden tegen de beste teams uit Azië, Amerika en Europa.

Eva Smeets, team captain van Eco-Runner Team Delft: “Ondanks tegenslagen zijn we ontzettend blij met de derde plek. Het is een bekroning op een jaar van intensieve samenwerking, zowel binnen het team als met onze sponsors en de organisatie. Het is fantastisch zo veel te hebben mogen leren over technologie en dit terug te kunnen zien in de praktijk!”

Technici van de toekomst

Green Team Twente van Universiteit Twente behaalde met hun stadsvoertuig de derde plek in hun categorie
Green Team Twente van Universiteit Twente behaalde met hun stadsvoertuig de derde plek in hun categorie

In totaal namen 202 teams uit 29 landen – waarvan vijftien uit Nederland – het de afgelopen dagen met hun superzuinige voertuigen tegen elkaar op in het Londens Queen Elizabeth Olympic Park tijdens de 31e editie van Shell Eco-marathon Europa. De competitie vond dit jaar voor het eerst in Londen plaats. Celina Wang, Shell Eco-marathon Manager Nederland: “Het doel van Shell Eco-marathon is jongeren enthousiast te maken over technologie en innovatie en ze te inspireren om de technici van de toekomst te worden, technici die we als maatschappij hard nodig hebben als je kijkt naar de uitdagingen waar we voor staan. We zijn ontzettend trots dat Nederland hier met vijftien teams vertegenwoordigd was en dat Green Team Twente op wereldniveau kon meestrijden.”

Wereldwijde energie-uitdagingen

Dit jaar was Shell Eco-marathon onderdeel van Make the Future Londen, een gratis en openbaar evenement in het teken van slimme ideeën voor de wereldwijde energie-uitdagingen. Vier dagen lang deden meer dan 30.000 bezoekers mee met het bedenken van innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie en werden de interactieve workshops en virtual reality-experimenten drukbezocht.

Voor het eerst in de geschiedenis van Shell Eco-marathon namen de beste teams uit Azië, Amerika en Europa het tijdens de Driver’s World Championship tegen elkaar op. De winnaars zijn de studenten van de Universiteit Pendidikan uit Indonesië, die de meest energie-efficiënte prestatie hebben neergezet. In dit speciale onderdeel van de competitie eindigde Green Team Twente als vierde.

De voertuigen die dit jaar tijdens Shell Eco-marathon op het parcours te zien waren zijn voorzien van de meest innovatieve technologieën. Een Frans team deed mee met een voertuig van zijde, met een body dat het gewicht heeft van een watermeloen. Het voertuig van een Engelse teams is inklapbaar en volledig van hout. Het team uit Singapore dat meedeed aan de Driver’s World Championship, reed met een volledig 3D-geprint voertuig.

Make The Future London 2016 Ecorunner VI, een waterstof prototype voertuig van Eco-Runner Team Delft van TU Delft in actie (foto: Shell) Green Team Twente van Universiteit Twente behaalde met hun stadsvoertuig de derde plek in hun categorie Vehicles race on the track 3D printed car NTU Singapore

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven