Ga naar hoofdinhoud

8 MW windturbine met nieuwe magneettechnologie

Dankzij nieuwe magneettechnologie introduceert Siemens nu een 8 MW windturbine (foto: Siemens)

Met de nieuwste aanwinst binnen het direct drive platform voor offshore-turbines, een 8-MW-turbine, zet Siemens weer een belangrijke stap naar netpariteit van offshore-windenergie. De upgrade naar 8 MW is mogelijk gemaakt door een nieuwe magneettechnologie.

De Siemens-technologie voor direct drive windturbines op zee (offshore) en op land (onshore) bereikt de volgende ontwikkelingsmijlpaal. De 8-MW-turbine is gebaseerd op het bestaande direct drive platform en bevat alleen kleinere vernieuwingen. De eerste SWT-8.0-154 wordt begin 2017 geïnstalleerd en levert bij offshore windomstandigheden een jaarlijkse energieproductie die tot 10% hoger is dan het 7-MW-model. Wederom zorgt het direct drive platform voor een aanzienlijke verlaging van de gemiddelde totale kosten per kilowattuur, ook wel bekend als Levelized Cost of Energy (LCoE), met een laag risico. De typecertificering voor de 8-MW-turbine wordt naar verwachting begin 2018 verkregen. Tegelijkertijd heeft de krachtige Siemens-windturbine voor windparken op land met gemiddelde tot lage windsnelheid de volgende mijlpaal bereikt: De SWT-3.3-130 heeft met succes de typecertificering van DNV GL verkregen.

Nieuwe magneettechnologie

De upgrade van de direct drive offshore-windturbine naar acht megawatt (MW) is mogelijk gemaakt door de introductie van nieuwe magneettechnologie, die nog krachtiger is dan die in de SWT-7.0-154. Dit maakt een verhoging van de nominale capaciteit van 7,0 MW naar 8,0 MW mogelijk, een toename van ruim 14%. Net als bij de vorige upgrade van 6,0 MW naar 7,0 MW profiteert de 8-MW-turbine van de bestaande toeleveringsketen en beproefde componenten voor direct drive offshore-turbines. Dit zijn bijvoorbeeld het B75-blad en de middenspanningstransformator van de SWT-8.0-154. Omdat het hogere vermogen wordt gerealiseerd dankzij upgrades van slechts enkele componenten, profiteren klanten weer van de toegevoegde waarde van een snelle time-to-market en een laag risico.

“We stellen alles in het werk om de Levelized Cost of Energy te verlagen en dankzij het direct drive platform kunnen we dit met het laagst mogelijke risico doen,” aldus Michael Hannibal, CEO Offshore bij de Siemens-divisie Wind Power and Renewables. “Met dezelfde bewezen betrouwbaarheid als onze succesvolle 6- en 7-MW-modellen wordt de SWT-8.0-154 de nieuwe norm voor direct drive offshore-windturbines”.

Prototypes

Siemens heeft een uitstekend track record op het gebied van direct drive. Zo zijn al circa 150 direct drive offshore-windturbines met een vermogen van 6 MW geïnstalleerd en in bedrijf. Twee prototypes van de SWT-7.0-154, die op de testlocatie in Østerild in het noordwesten van Denemarken zijn geïnstalleerd, presteren aanzienlijk beter dan verwacht. De installatie van het SWT-8.0-154-prototype staat gepland voor begin 2017. Op land waren eind maart 2016 wereldwijd in totaal 1240 direct drive offshore-windturbines van Siemens in bedrijf.

Wonderful Sunset At Maldives Islands

Siemens heeft van het certificeringsinstituut DNV GL de typecertificering verkregen voor haar innovatieve onshore-windturbine SWT-3.3-130. De krachtige direct drive turbine voor gemiddelde tot lage windsnelheid heeft een nominale capaciteit van 3,3 MW en een rotor met een diameter van 130 meter. De windturbine is een nieuwe exponent van het beproefde direct drive onshore platform. Met de certificering is een volgende stap gezet naar de seriematige productie van de turbine. In het kader van het certificeringsproces kregen experts van DNV GL onbeperkte toegang tot alle details van het technisch ontwerp, de assemblagefabrieken van Siemens en het SWT-3.3-130-prototype dat geïnstalleerd is op de testlocatie in Høvsøre, Denemarken. Bij de evaluatie zijn het turbineontwerp, de fabricage-, installatie- en inbedrijfstellingsprocessen en de bijbehorende documentatie beoordeeld.

“Innovatie is een continu proces in de ontwikkeling van onze direct drive technologie,” aldus Morten Pilgaard Rasmussen, Head of Technology bij de Siemens-divisie Wind Power and Renewables. “Met onze direct drive technologie, die gebruik maakt van generatoren met permanente magneten, beschikken we over een solide, toekomstvaste basis om te voorzien in de huidige en toekomstige vraag naar offshore- en onshore-windturbines.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven