Ga naar hoofdinhoud

MATLAB verbetert ontwerpondersteuning voor RF MIMO-systemen

De RF Budget Analyzer App (boven) vereenvoudigt de creatie en analyse van RF-architecturen en genereert automatisch een blok-diagram-model (onder) voor simulatie in Simulink (bron: MathWorks).

MathWorks heeft de mogelijkheden voor het ontwerpen van digitaal ondersteunde RF MIMO-systemen sterk verbeterd. De updates in RF Toolbox, SimRF en Antenna Toolbox in het kader van de nieuwe Release 2016a zorgen ervoor dat antenneontwerpers sneller RF-simulaties kunnen doen, een eerste aanzet tot RF-budgetanalyse kunnen uitvoeren die uitgebreid kan worden met geavanceerde modellen en de resultaten van het RF-ontwerp helpen integreren in een systeemsimulatie.

Met de RF Budget Analyzer in RF Toolbox kan men RF front-ends ontwerpen met nadruk op het starten met RF-modellering en -simulatie. Hierdoor kunnen teams efficiënt wisselen tussen specificaties op systeemniveau en de specifieke architectuur van de implementatie en zo tijd besparen bij het opsporen van fouten in validatietesten. Ontwerpers kunnen nu snel een model van het RF front-end bouwen en de resultaten van het RF-ontwerp integreren in een systeemsimulatie. Dit helpt bij de functionele validatie en maakt de samenwerking met collega’s, leveranciers en klanten eenvoudiger omdat de modellen eenvoudig gedeeld kunnen worden.

Met de Antenna Toolbox kunnen realistische antennes en antennereeksen snel gemodelleerd, ontworpen, geanalyseerd en gevisualiseerd worden, inclusief diëlektrische substraten en speciale geometrieën. Ontwerpers kunnen nu al meteen in MATLAB een aantal eerste iteratieslagen maken en gedeeltelijk automatiseren, waarbij al direct belangrijke inzichten ontstaan. Dit biedt dan een goede basis en veel tijdbesparing tijdens het vaak moeizame proces van stapsgewijze verfijning en verbetering om tot het meest geschikte resultaat voor de specifieke toepassing te komen. De extra mogelijkheid om de resultaten van het ontwerp van de antenne of antennereeks te integreren in een systeemsimulatie helpt om al vroeg in het ontwerpproces rekening te houden met randeffecten als gevolg van keuze van bepaalde antenne-elementen.

“Aangezien toepassingen met meerdere antennes van cruciaal belang worden voor de nieuwe generatie communicatie-infrastructuur, consumentenelektronica en toepassingen voor defensie, is het niet langer mogelijk om RF- en antennemodellering te scheiden van de rest van het systeemontwerp”, zei Ken Karnofsky, beleidsbepaler signaalverwerking bij MathWorks. “Nu kunnen R&D-ontwikkelaars die werken aan 5G en andere geavanceerde draadloze communicatiesystemen MATLAB en Simulink gebruiken voor RF- en antennemodellering zonder de noodzaak voor aparte specialistische tools.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven