Ga naar hoofdinhoud

Ook Caterpillar Power doet aan Industrie 4.0

Big Data en Industrie 4.0 doen hun intrede in de scheepvaart, met Cat Product Link wordt online inzicht gegeven in de conditie van de motor (foto: Paul Quaedvlieg)

Per 1 september is Pon Power de eerste Caterpillar Power dealer wereldwijd die een nieuw systeem aanbiedt om motoren op afstand te monitoren: Cat Product Link. Op de beurs Maritime Industry, die deze week in Gorinchem werd gehouden, was een eerste demo te zien van dit online conditiemonitoring systeem voor scheepsmotoren.

Caterpillar en Pon Power zien grote kansen voor de maritieme sector om met het genereren en gebruiken van Big Data efficiënter te opereren; het verbinden van relevante, real time data heeft de toekomst. Het Nederlandse Pon Power is per 1 september 2016 dan ook de eerste Caterpillar Power dealer wereldwijd die een nieuw systeem om te monitoren op afstand aanbiedt: Cat Product Link. Met de EMServices dienstverlening die bij de hardware hoort, wordt inzicht gegeven in de conditie van de motor.

Maritiem online monitoring

De onderscheidende waarde ten opzichte van reeds bestaande systemen is dat EMServices de data van de motor, de olie én de inspectierapporten met elkaar verbindt. In de praktijk betekent het dat de klant in staat is om met EMServices het onderhoud beter te plannen; dit minimaliseert de kans op uitval. Cat’s jarenlange ervaring met online monitoring in andere sectoren, denk aan de mijnindustrie, heeft veel kennis opgeleverd om dit product te ontwikkelen speciaal voor de maritieme industrie. Op dit moment is het nog een retro fit systeem, maar binnen afzienbare tijd zal Cat Product Link in iedere nieuwe motor die uit de fabriek komt, zijn ingebouwd.

Alle hardware voor Cat Product Link, linksonder de verbinding met de ECU van de motor, rechts de apparatuur voor verzending van de gegevens (foto: Pon Power)
Alle hardware voor Cat Product Link, linksonder de verbinding met de ECU van de motor, rechts de apparatuur voor verzending van de gegevens (foto: Pon Power)

Cat Connect

De lancering van Cat Product Link en de EMService die daarbij hoort, is onderdeel van Cat Connect; de strategie van Caterpillar waarmee het bedrijf zich in het geheel specialiseert in technologieën en services die het mogelijk maken om op afstand meer inzicht te krijgen in de conditie van de motoren. EMServices is de eerste Cat Connect dienstverlening die beschikbaar is voor maritieme toepassingen en Cat Product Link is de hardware die bij dit systeem hoort. De komende jaren wordt de huidige techniek doorontwikkeld om de maritieme industrie van de nieuwste mogelijkheden te blijven voorzien.

Caterpillar is wereldwijd marktleider op het gebied van zwaar bouw- en mijnbouwmaterieel, diesel- en gasmotoren, industriële turbines, generatorsets en warmtekracht-installaties. Het hoofdkantoor van Pon Power is gevestigd in Papendrecht met tien service vestigingen in Nederland. Pon Power heeft 450 medewerkers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven