Ga naar hoofdinhoud

Heftruck begrijpt menselijke gebaren en taal

Een intelligente heftruck die spraak en gebaren herkent, het is mogelijk dankzij het IPH en Jungheinrich (foto: IPH)

Op de Hannover Messe 2016 zal het IPH (Institut für Integrierte Produktion Hannover) de mens-machine communicatie van de toekomst laten zien. Samen met Jungheinrich en enkele andere partners heeft het IPH een onbemande heftruck ontwikkeld die de menselijke taal en gebaren begrijpt.

In een toekomstige fabriek kunnen magazijnmedewerkers transportaken geven aan intelligente AGV’s (Automated Guided Vehicles). Ze hoeven daarvoor niet zelf achter het stuur te kruipen. Naast spraak gestuurde commando’s zoals ‘Plaats deze pallet in stelling nummer 3’, zal de heftruck gebaren herkennen en interpreteren als de medewerker naar een pallet wijst. De heftruck kan zich verder volledig autonoom verplaatsen in een fabriek of magazijn. Dankzij 3D camera-technologie ziet het voertuig zijn omgeving en navigeert op dezelfde manier als een mens. Het herkent hierbij bepaalde punten in de omgeving.

Ook past de intelligente heftruck zijn weg aan, als er iets is verandert, bijvoorbeeld als een stelling is verplaatst. Dit volledig volgens de nieuwste Industrie 4.0 trend. In tegenstelling tot conventionele AGV’s, kan de intelligente heftruck onafhankelijk zijn weg bepalen, zonder een bepaalde route met magnetische sensoren of markeringen op de vloer. Mede hierdoor vallen de kosten lager uit, en wordt de intelligente heftruck ook interessant voor het MKB. De slimme heftruck is nog niet te koop. Het project is gezamenlijk uitgevoerd door Jungheinrich en IPH in samenwerking met Basler AG, Götting KG en het Institute of Computer Engineering (ITI) van de universiteit van Lübeck.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven