Ga naar hoofdinhoud

TUe wint twee maal op EK RoboCup

Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen (foto's: Robocup)

Teams van de TU Eindhoven hebben gewonnen in twee takken van sport op de RoboCup European Open 2016, in het Eindhovense Evoluon. Op de finaledag wonnen de TU/e-voetbalrobots van de Portugese tegenstander CAMBADA met 2-0. Het Eindhovense team rond zorgrobot AMIGO versloeg in de @Home League de regerend wereldkampioen, Homer. In de andere twee categorieën wonnen teams uit de Duitse steden Bielefeld en Mannheim. Het evenement trok zo’n 15.000 bezoekers. De finale van het robotvoetbal werd bekeken door een kleine 2000 toeschouwers.

De voetbalrobots van de TU/e wonnen de Middle Size League, de officieuze koningsklasse van RoboCup. Hierin spelen circa tachtig centimeter hoge, rijdende robots die spelen met een echte voetbal. Elke robotspeler in deze categorie denkt en speelt zelfstandig. Er komen dus geen joysticks aan te pas. In de voorrondes ondervond het Eindhovense team alleen echte tegenstand van het Portugese CAMBADA, dat uiteindelijk ook de finale haalde. De eerste helft van de finale bleef het spannend, doordat de doelpunten uitbleven. In de tweede helft had het Eindhovense team duidelijk de overhand en wist twee keer te scoren, en bepaalde daarmee de einduitslag: 2-0. “Na de pauze zijn we eerder op goal gaan schieten, waardoor kansen en vrije trappen ontstonden”, vertelt teamcoach Lotte de Koning van de TU/e over de wedstrijd. “De sfeer was enorm goed in het stadion, iedereen was aan het juichen. Het komt maar zelden voor dat je voor zoveel publiek speelt, ik kreeg er echt kippenvel van.” Bijzonder is dat de finales van de Middle Size League live waren te zien via NU.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland.

Uit de doos en aan de slag

Robot AMIGO, van de TU Eindhoven, won met afstand de @Home-League, een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren.  De wedstrijden bestaan uit challenges, zoals het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Het Eindhovense team versloeg de nummers 1 en 3 van het WK in 2015, Homer van de universiteit van Koblenz, en ToBI van de universiteit van Bielefeld. Het Eindhovense team werd toen nog vierde. “Het is een heel goed teken dat we hiervan kunnen winnen”, reageert teamcaptain Janno Lunenburg. “Dit is een goede basis om in eind juni naar Leipzig te gaan, naar het WK van 2016.” AMIGO pakte vooral een voorsprong met de open opdracht. Lunenburg: “Onze robot kan heel snel een onbekende omgeving leren en ingewikkelde opdrachten uitvoeren. Dat is wat je straks wil als je een robot koopt: dat je hem uit de doos haalt en meteen aan de slag kan, zonder dat je hem moet programmeren.”

Robocup 2016 zorgrobots

Ook Duitsers winnen

Op het toernooi werd verder ook voetbal gespeeld in de Small Size League en de Standard Platform League. In de Small Size League, waarin teams van kleine robots op wieltjes met een golfbal spelen, won Tigers Mannheim, van de Duale Hochschule Baden-Württemberg. De Standard Platform League, waarin alle teams met precies dezelfde soort robots spelen, en het dus aankomt op de programmering, werd gewonnen door team B-Human, van de universiteit van Bremen.

Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan robots als hulp in huis, die eraan kunnen bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Doordat de regels steeds strenger worden én doordat de teams na de toernooien al hun kennis delen, gaat de technologie snel vooruit.

Het toernooi werd mogelijk gemaakt dankzij steun van onder meer de TU Eindhoven, het ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Fontys Hogescholen en het bedrijf Kora. Vrijwel tegelijkertijd, van 1 tot en met 3 april, vond in het Evoluon ook de First Tech Challenge Dutch Open plaats, een wedstrijd voor teams van middelbare scholen en ROC’s uit heel Europa. Ongeveer 500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar namen hieraan deel.

Bron: Robocup

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven