Ga naar hoofdinhoud

IROS 2015: robotica zet grote stappen

De BoniRob van Bosch-startup Deepfield detecteert onkruid aan de hand van de bladeren en vernietigt het kleine onkruid dat juist bovenkomt (foto: Deepfield)

Afgelopen najaar heeft in Hamburg IROS 2015 plaatsgevonden, de International Conference on Intelligent Robots and Systems. Thema van de conferentie was ‘Gateway to the Era of Robots’. Het is ruim twintig jaar geleden dat dit evenement voor het laatst in Duitsland is georganiseerd. Aandrijftechniek ging er heen, naam deel aan twee technische rondleidingen en bezocht een aantal lezingen.

Volgens voorzitter Jianwei Zhang straalt de conferentie met de ondertitel ‘Gateway to the Era of Robots’ een positief beeld uit op basis van technologie en zakelijk binnen de robotica als totaalgebied. Het afgelopen decennium wordt gezien als het nieuwe tijdperk, waarin nieuwe intelligente machines het licht hebben gezien en ons dwingt daarin ook onze verantwoordelijkheden te nemen. De conferentie had dan ook als doel om een groot aantal mogelijkheden en formaten te creëren, discussies aan te gaan en wetenschappers en het bedrijfsleven een platform voor het uitwisselen van kennis te bieden op het brede terrein van de robotica. Tijdens de conferentie werden vijf technische tours georganiseerd, waarbij belangstellenden iedere dag– onder begeleiding – een complete rondgang maakten langs verschillende universiteiten.

Technische rondleidingen

De tour in Bremen ging langs de Jacobs University Bremen (private instelling), het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) en de Universität Bremen. Op de Jacobs University werd een aantal demonstraties verzorgd vanuit de verschillende onderzoeksgroepen die nationaal en internationaal betrokken zijn bij uiteenlopende robotica-projecten. Hiertoe behoren het onderzoek op 3D-perceptie en de world modelling voor ongestructureerde omgevingen.

Het volledige artikel vindt u in het februari/maartnummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven