Ga naar hoofdinhoud

Siemens installeert laatste turbine van Windpark Westermeerwind

Siemens heeft de laatste van de in totaal 48 turbines van Windpark Westermeerwind geïnstalleerd (foto: Westermeerwind).

De opbouw van de 48 windturbines voor het Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer is voltooid. Siemens heeft de laatste turbine geïnstalleerd. Na de testfase wordt het windpark in bedrijf gesteld. De windrijke locatie en de kwaliteit van de gekozen turbines zorgen voor een hoge duurzame elektriciteitsproductie, zo blijkt nu al.

Sinds in februari bijna de helft van de windturbines is overgedragen aan Westermeerwind wekt het windpark groene stroom op voor bijna 80.000 huishoudens. De komende periode wordt de tweede helft van het park uitgebreid getest, waarna hoofdaannemer Siemens ook de laatste turbines overdraagt. Dan wekken de in totaal 48 turbines voldoende windstroom op voor zo’n 160.000 huishoudens. Ongeveer een jaar nadat het windpark operationeel is, kunnen inwoners en agrariërs uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland deelnemen via obligaties of aandelen.

Windpark Westermeerwind

De installatie van de funderingen, kabels en turbines voor het windpark heeft zoals gepland een jaar in beslag genomen. De eerste funderingspaal werd in maart vorig jaar in de bodem van het IJsselmeer geheid; de laatste paal in mei. Gedurende de zomermaanden werden de elektriciteitskabels gelegd en het transformatorstation op land voltooid. In september kwam de eerste complete windturbine op zijn fundering, deze maand de laatste. De komende vijftien jaar zal Siemens het windpark ook onderhouden.

Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste near shore windpark van ons land en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW en een transformatorstation op het land. Het windpark gaat windstroom voor 160.000 huishoudens produceren. Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windturbines in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer.  De stroom wordt afgenomen door Eneco.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven