Ga naar hoofdinhoud

Fanuc toont sterkste co-robot ter wereld

Om de CR-35iA veilig met mensen te laten samenwerken werd deze uitgerust met een technologie die elke aanraking meteen detecteert (foto’s: Fanuc)

Bezoekers van de TechniShow 2016, die plaatsvindt van 15 t/m 18 maart in Utrecht, kunnen op de stand van Fanuc kennismaken met de co-robots CR-35iA en de CR-7iA. Voor de grote CR-35iA is het de eerste keer dat hij in de Benelux te zien is. De voorstelling van de CR-7iA is zelfs een Europese primeur.

De opkomst van collaborative (met de mens samenwerkende) robots, co-robots, luidt een nieuw tijdperk van automatisering in waarbij mensen en machines elkaar aanvullen om efficiënt te kunnen werken en tegelijk flexibel te zijn. Toch is het veilig om in de buurt van een robot te werken en zelfs samen te werken. Dit biedt een reeks toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in assemblage, waarbij de robot het zware werk kan doen en een operator de taken op zich neemt die meer behendigheid vergen.

Co-robots staan al een tijdje in de belangstelling als mogelijke oplossing voor processen die moeilijk te automatiseren zijn maar toch veel repetitief werk vergen. In concepten als Factories of the Future en Industrie 4.0 spelen ze een essentiële rol. Het gaat om robots die zo ontwikkeld zijn dat ze veilig in de omgeving van mensen kunnen werken en dus ook met mensen kunnen samenwerken. De veiligheid wordt gegarandeerd door een aantal fysieke kenmerken zoals een zachte bekleding, afgeronde hoeken en een verlaagde snelheid in combinatie met een safety sturing die eventuele aanrakingen detecteert en daar ook op reageert.

De CR-7iA is gebaseerd op de Fanuc LR Mate. Hij zal een gewicht van 7 kg aan kunnen.
De CR-7iA is gebaseerd op de Fanuc LR Mate. Hij zal een gewicht van 7 kg aan kunnen.

Met de CR-35iA worden deze principes voor het eerst toegepast op een industriële robot, waardoor hij niet alleen de sterkste co-robot ter wereld is, maar ook de duurzaamheid en betrouwbaarheid heeft die u van een industriële robot verwacht. De co-robot CR-35iA is de start van een nieuwe reeks die later dit jaar uitgebreid wordt met de CR-7iA, gebaseerd op de Fanuc LR Mate. Hij zal een gewicht van 7 kg aankunnen en dankzij zijn slanke bouwvorm een nieuwe reeks toepassingen mogelijk maken.

Veilig samen te werken

Als basis voor de CR-35iA werd vertrokken van de Fanuc M-20iA/35M. Om deze veilig met mensen te laten samenwerken werd hij uitgerust met een technologie die elke aanraking meteen detecteert. De robot kreeg ook een groene, zachte bekleding waarbij de kleur groen aangeeft dat de robot veilig benaderd kan worden. Zodra de robot in contact zou komen met een operator, of een onverwacht object, stopt hij meteen. De retract functie kan de robot bij een aanraking ook direct een stukje laten terugkeren op zijn traject zodat niets of niemand gekneld kan raken. Eens gestopt kan een operator de robotarm gewoon manueel wegduwen.

In collaboration mode wordt de snelheid van de CR-35iA verlaagd tot 250 mm/s. Zodra de robot alleen werkt, beveiligd via een externe safety scanner, kan de snelheid 750 mm/s bedragen. De collaborative robot voldoet aan alle vereisten van de veiligheidsnorm ISO 10218-1, wat gecertifieerd is door het Duitse TÜV.

Robot en operator vullen elkaar aan

De intrinsieke veiligheid van de CR-35iA maakt een hele reeks industriële toepassingen mogelijk, waarbij robot en operator dicht bij elkaar of samen kunnen werken. Het gaat hier immers niet enkel over het ontbreken van een hekwerk. De robot mag gewoon doorwerken wanneer een operator vlakbij komt, wat bij een standaard robot beveiligd met een laser scanner niet het geval is.

Aan een assemblagelijn biedt dit de mogelijkheid om robots en operatoren dicht bij elkaar te plaatsen. Mensen kunnen het werk van een collaboratieve robot ook aanvullen, bijvoorbeeld door af en toe een handje te helpen bij bin picking of door het geleverde werk te inspecteren. Omgekeerd kunnen dergelijke robots operatoren helpen door in assemblageprocessen zwaardere componenten te tillen en te positioneren terwijl een operator deze bevestigt.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven