Ga naar hoofdinhoud

Elektromotor 75 procent compacter door nieuwe koeltechnologie

Een DHX elektromotor met de nieuwe koeltechnologie op de testbank (foto: DHX Electric Machines)

Twee Amerikaanse bedrijven hebben deze week plannen gepresenteerd om elektromotoren te gaan produceren die 75 procent kleiner en lichter zijn, maar wel hetzelfde vermogen bieden als conventionele elektromotoren. Dit dankzij een nieuwe koeltechnologie. Deze compacte motoren zouden de ideale oplossing zijn voor efficiënte elektrische auto’s.

De nieuwe motortechnologie is ontwikkeld door DHX Electric Machines. Automotive specialist DeltaWing Technology Group heeft de wereldwijde rechten verworven om de motoren en bijbehorende componenten te produceren, gebruiken en te verkopen. De basis van het compacte motordesign ligt in een nieuw koelsysteem dat de warmte direct van de stator-wikkelingen weghaalt. Normaal gesproken vindt het grootste warmteverlies plaats in de wikkelingen en wordt de warmte afgevoerd via de motorbehuizing en gebruikmakend van lucht of waterkoeling.

Een 80pk (60kW) DHX Falcon elektromotor (op de voorgrond) vergeleken met een conventionele elektromotor van 1,5 pk (1,1kW) (foto: DHX Electric Machines)
Een 80pk (60kW) DHX Falcon elektromotor (op de voorgrond) vergeleken met een conventionele elektromotor van 1,5 pk (1,1kW) (foto: DHX Electric Machines)

Het nieuwe gepatenteerde koelsysteem maakt gebruik van een DWHX-technologie (Direct-Winding Heat Exchanger) waarbij de warmte direct bij de bron wordt weggehaald. Kleine kanaaltjes in de warmtewisselaars tussen de stator-wikkelingen vormen samen een koeloppervlak dat tot vier keer zo groot is dan conventionele koelkanalen. DHX claimt dat deze koeltechnologie meer dan tien keer zoveel warmte kan afvoeren in vergelijking met conventionele kanalen. Hierdoor kan de motor een hogere spanning krijgen, en een koppel genereren dat zo’n vier keer groter is. Daardoor kan de motorgrootte, bij een gelijkblijvend vermogen, zo’n 25 procent bedragen van een conventionele motor. Volgens DHX draaien de motoren met een rendement van 96 procent.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven