Ga naar hoofdinhoud

Heavy duty Grob spindelhefelementen bij Axis & Stuifmeel

Grob spindelhefelement met axiaal bewegende spindel en cardanische ophanging, waarbij de complete aandrijving meedraait (foto: Axis & Stuifmeel)

Speciaal voor het uitvoeren van robuuste bewegingen, presenteert Axis & Stuifmeel een programma ‘heavy duty’ spindelhefelementen van Grob. Deze zijn bij uitstek geschikt voor toepassingen in bijvoorbeeld de zware industrie en de weg- en waterbouw, waar voor het uitvoeren van bepaalde bewegingen nog vaak hydrauliek wordt gebruikt. De elektrisch aangedreven spindelhefelementen van Grob zijn hiervoor een uitstekend alternatief en bieden naast een optimale functionaliteit ook interessante energetische en milieutechnische voordelen.

Voor de weg- en waterbouwsector, maar natuurlijk ook voor toepassingen in andere sectoren, waarbij hoge eisen aan robuustheid en vochtbestendigheid worden gesteld, heeft GROB een programma actuatoren ontwikkeld, dat verschillende uitvoeringen omvat. Om te beginnen kan gekozen worden uit een axiale uitvoering en een uitvoering met loopmoer. Bij de axiale actuator is de behuizing vast gemonteerd en beweegt de spindel (met de last). Bij de tweede uitvoering, die is uitgerust met loopmoer, is dit net andersom. Hierbij roteert de spindel en wordt de te bewegende last aan de loopmoer gemonteerd, die axiaal heen en weer beweegt. In vergelijking tot hydraulische oplossingen kan er met de elektrische actuatoren van GROB compacter worden gebouwd. Dit onder meer omdat er geen aparte ruimte voor een hydraulische aggregaat nodig is. Ook hoeven er geen hydraulische leidingen en slangen aangelegd te worden, zodat het installeren van elektrische spindelhefelementen sneller en eenvoudiger verloopt. Omdat er ook geen sprake is van hydrauliekolie is het risico op milieuschade door lekkages uitgesloten en kan er worden bespaard op onderhoudskosten. Daarnaast worden de GROB-hefelementen gekenmerkt door een aantrekkelijk energetisch rendement, wat in vergelijking met alternatieven (hydraulisch, pneumatisch) kan resulteren in lagere energiekosten.

Krachtige bewegingen 

 Grob spindelhefelement met een dubbele wormoverbrenging met slagbegrenzing, voor het met relatief lage snelheden overbrengen van grote krachten (foto: Axis & Stuifmeel)

Grob spindelhefelement met een dubbele wormoverbrenging met slagbegrenzing, voor het met relatief lage snelheden overbrengen van grote krachten (foto: Axis & Stuifmeel)

De ‘heavy duty’ spindelhefelementen zijn standaard leverbaar in twee hefsnelheden, te weten 0,25 of 1 mm per omwenteling van de ingaande as. Qua bouwvorm zijn er veel meer varianten, met hefkrachten van 5 tot 2.000 kN. Tevens is er een groot aantal standaard opties. Bijkomend voordeel is dat de spindels ook bestand zijn tegen relatief hoge zijdelingse krachten. Zelfs bij volledig benutte lengte! Via een centrale aandrijving kunnen mechanisch gesloten duplo- en quadro-aandrijvingen worden gerealiseerd. De hefelementen zijn er met werklengtes tot 12 meter, terwijl voor klimaatbestendige toepassingen volledig roestvaststalen uitvoeringen (RVS 316) leverbaar zijn.

Veelzijdige toepassingen

Deze robuuste spindelhefelementen zijn uitstekend inzetbaar voor onder andere het bedienen van schaartafels, doseerschuiven, de bediening van (hoogwater)bruggen en sluizen, het verstellen van walsen, autoliften, etc. De technisch specialisten van Axis & Stuifmeel denken ook graag mee over klantspecifieke uitvoeringen. Voor meer informatie: www.axis-stuifmeel.nl

 

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven