Ga naar hoofdinhoud

Techniek kan capaciteit NS eenvoudig verhogen

De NS heeft onlangs locomotieven van de bouwserie 186 aangeschaft die zowel op 1500 VDC, 3000 VDC, 15kV en 25 kV kunnen rijden (foto: Jeroen Aalberts)

Volgens een rapport van Arcadis kan de capaciteit van het bestaande spoor beter benut worden als de spanning van 1500 V naar 3000 V gaat. In een bericht op de website van De Telegraaf staat dat verdubbeling van de spanning een investering vergt van 735 miljoen euro, en dat is vele malen goedkoper dan omschakelen naar de 25 kV zoals in Duitsland, de HSL-lijn en de Betuwelijn.

In het bericht van De Telegraaf staat verder dat de verdubbeling van de (gelijk)spanning in ongeveer acht jaar is terugverdiend door meer capaciteit en energiebesparing. De wet van Ohm (P = U x I) leert ons dat voor hetzelfde vermogen er bij verdubbeling van de spanning de stroom halveert. Er zijn minder spanningsverliezen (nu staat er iedere 7 km een transformatorhuisje langs het spoor – red.) en er kunnen meer treinen rijden in dezelfde sector. Ook kunnen stoptreinen sneller optrekken en dat is goed voor de doorstroming.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven