Ga naar hoofdinhoud

420 kV onderzees kabelsysteem

Het Noorse elektriciteitsnet krijgt in 2017 een enorme verbetering in betrouwbaarheid en capaciteit, dankzij de installatie van onderzeese kabels van Nexans. Dit XLPE-kabelsysteem is onderdeel van een belangrijke nieuwe verbinding voor het nutsbedrijf BKK Nett AS. De 420 kV-verbinding tussen Mongstad en Kollsnes doorkruist de fjorden Hjeltefjorden en Lurefjorden.

BKK Nett AS, één van de grootste nutsbedrijven van Noorwegen, bouwt de nieuwe verbinding ter versterking van het elektriciteitsnet in het westen van het land. De nieuwe elektriciteitsverbinding is essentieel om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen in het kader van de voorspelde consumptiestijging bij particulieren, bedrijven en industrieterreinen in de belangrijke groeiregio Bergen.

Ook zorgt de verbinding voor extra capaciteit voor de aansluiting van nieuwe energiebronnen op het elektriciteitsnet. Het contract vertegenwoordigt een waarde van ca. 78 miljoen euro. De totale lengte van de nieuwe 420 kV-verbinding van Mongstad naar Kollsnes bedraagt ca. 30 km. Op het land wordt de elektriciteit getransporteerd via luchtlijnen. Het overgrote deel van de route loopt echter door de twee fjorden.

90 km lange 420 kV kabel

Voor BKK levert Nexans een complete turnkey service voor het design, de productie, levering en installatie van in totaal 90 km éénaderige XLPE-kabel. Het ontwerp is gebaseerd op dezelfde technologie die is toegepast in het Ormen Lange-project van Statnett, dat in 2006 in gebruik werd genomen. Dit was toen de eerste onderzeese 420 kV XLPE-kabelinstallatie ter wereld.
De onderzeese kabels worden in de fjorden in drie parallelle lengtes gelegd, om een 3-fasige AC-verbinding van 420 kV te realiseren. De kabels worden beschermd door een externe behuizing of, vanaf 30 meter waterdiepte, ingegraven met behulp van een waterjetrobot die vanaf de kust wordt bestuurd.

De Lurefjorden-installatie heeft een lengte van 10 km per fase en een maximale waterdiepte van 200 m. Zowel de lengte van de kabel in Hjeltefjorden – 20 km per fase – als de diepte – een maximum van 390 m – vestigen een nieuw wereldrecord voor een 420 kV XLPE-kabel.

“Dit omvangrijke project voor BKK versterkt de positie van Nexans in Noorwegen als belangrijke leverancier van kabelinfrastructuurprojecten met ruim 100 jaar ervaring op de kust, eilanden en fjorden van het land”, aldus Kjetil Hovland, Vice President Submarine High Voltage bij Nexans. “Het bevestigt bovendien de positie van Nexans als wereldleider op het terrein van 420 kV XLPE-onderzeese kabels met een bewezen capaciteit voor de levering van complete turnkey systemen.”

De onderzeese kabel wordt geproduceerd in de gespecialiseerde Nexans-fabriek in Halden, Noorwegen en wordt in 2016/17 opgeleverd en geïnstalleerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven