Ga naar hoofdinhoud

3D printen eenvoudiger en met meer kleuren

Meer dan 1000 kleuren printen in een 3D printer is mogelijk door de samenwerking tussen Stratasys en Adobe (foto: Paul Quaedvlieg)

Stratasys, fabrikant van 3D printers en additive manufacturing, maakte deze week tijdens de SolidWorks World 2016 in Dallas bekend, dat ze intensiever gaan samenwerken met Adobe. Door de release van de Stratasys Creative Colors Software, ondersteund door Adobe 3D Color Print Engine, wordt het mogelijk om op de Objet Connex3 3D-printer producten te printen met veel meer kleurmogelijkheden dan tot nu toe mogelijk was. Het kleurengamma gaat van 46 naar meer dan 1000 kleuren.

Er kan bovendien direct vanuit Adobe Photoshop geprint worden naar een 3D PDF file. Door een directe koppeling tussen Adobe Photoshop en de Objet Connex3 printer, kunnen ontwerpers veel eenvoudiger de meest creatieve producten printen zonder de complexe workflow die momenteel gangbaar is bij het 3D printen bij gekleurde producten. Dankzij de Stratasys Creative Colors kunnen de ontwerpers een veelvoud aan kleuren toepassen.

Van ontwerp naar 3D geprint product kan nu in twee stappen (foto: Stratasys)
Van ontwerp naar 3D geprint product kan nu in twee stappen (foto: Stratasys)

De Objet Connex3 printer kan hierdoor zeer realistische resultaten behalen. Dankzij meervoudige overlappende kleuren, patronen en oppervlakteruwheden is het mogelijk om, in combinatie met de multi-materiaal mogelijkheden van de printer, een model te produceren met nagenoeg dezelfde ‘look en feel’ als het uiteindelijke product. Hierdoor kan de productontwikkeltijd veel korter worden, terwijl de kwaliteit van het prototype veel hoger ligt.

P1080292Volgens Stratasys heeft Safilo, een brillenfabrikant, de productietijd van haar prototypes danig weten in te korten. Waar voorheen nog drie dagen nodig waren voor een prototype montuur, kan dat nu in 3 uur gemaakt worden. Hierdoor kan het bedrijf nog sneller op de markt reageren. De Objet Connex3 printer is momenteel de enige printer van Stratasys die van deze techniek profiteert. Gedurende het SolidWorks World 2016 event maakte Stratasys bekend te stoppen met de productie en verkoop van de Connex1 en Connex 2 printers. Voor bedrijven die geen eigen printer in huis hebben biedt Stratasys de mogelijkheid om vanaf Photoshop CC een product naar Stratasys Direct Manufacturing on-demand service te sturen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven