Ga naar hoofdinhoud

3D-inline meetsysteem voor foutloze productie

Optische sensor voor specifieke opgaven (foto's Fraunhofer-IFF)

Productiebedrijven willen een foutloze productie. Het voorkomen van kwaliteitsproblemen en de besparing op grondstoffen versterkt hun concurrentiepositie. Het 3D-inline meetsysteem, dat onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Fabrikbetrieb und -automatisierung (IFF) in Magdeburg hebben ontwikkeld, belooft een flinke stap in deze richting. De modulaire opbouw maakt het systeem flexibel.

Geschikte 3D-inline meettechnologieën vormen een belangrijk instrument voor ondernemingen om een foutloze productie te realiseren. De onderzoekers in Magdeburg zijn expert op het gebied van bijzondere oplossingen in de optische meet- en beproevingstechniek. Ze ontwikkelen geavanceerde speciale systemen voor bedrijven uit alle producerende gebieden.

Een direct in de productielijn of in de machine geïntegreerd meetsysteem bewaakt de kwaliteit van belangrijke productiestappen en gevoelige processen. Problemen worden al in een vroeg stadium, eigenlijk direct na het ontstaan, herkend. Bedrijven vermijden op deze manier uitvalkosten en onderdelen met fouten, resulterend in gering tijdverlies en efficiënt grondstoffengebruik

Meetsysteem voor specifieke toepassingen

Voor het ontwerp en de opbouw van een optisch geschikt 3D-meetsysteem ontwikkelde Fraunhofer IFF een modulaire bouwdoos, die de ingenieurs OptoInspect 3D hebben genoemd. Het systeem maakt optimale vormgeving van meetopstellingen voor specifieke meetopdrachten mogelijk.

De modulaire bouwdoos maakt een efficiënte productie van specifieke 3D-inline systemen voor geometrische kwaliteitscontrole en processturing mogelijk. De bouwdoos bevat onder meer methoden en instrumenten voor ontwerp, dimensionering en simulatie van speciale optische sensoren voor het kalibreren en instellen van meettechnische systeemcomponenten.

Hoge nauwkeurigheid

3D meetsysteem van Fraunhofer-IFF
CAD model van een specifieke sensoropstelling.

Een met de modulaire bouwdoos gerealiseerde meetsysteem creëert 3D wolken van punten, die met de snelheid van de productie moeten worden geëvalueerd. Om foutieve interpretatie te voorkomen, moet dit met hoge precisie gebeuren. Fraunhofer IFF levert daarvoor aan systeem- en apparatuurontwikkelaars een softwarebibliotheek, OptoInspect Invent genaamd. Hiermee kunnen de gedigitaliseerde 3D-punten met hoge nauwkeurigheid automatisch worden geëvalueerd.

Deze software levert verschillende basisfuncties, waarmee de controlepunten aan de hand van gedigitaliseerde 3D-data bij willekeurige componenten snel en nauwkeurig kunnen worden gemeten. Het meetsysteem kan grote hoeveelheden data real-time verwerken. Het gebruik van een functiebibliotheek vormt een centraal element, waarmee 3D-inline meetsystemen sneller en nauwkeuriger meten en beduidend complexere testopdrachten aankunnen. Ze kunnen op flexibele manier aan de eisen van de klant worden aangepast.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven