Ga naar hoofdinhoud

3D geprinte besturing voor gehandicapte piloot (video)

Mattia Negusanti (rechts op de foto) tijdens het praktijkgedeelte van het vliegexamen.

Mattia Negusanti is de eerste piloot in Italië en misschien wel in de wereld die met slechts één hand het brevet voor een ultralicht vliegtuig heeft behaald. Dit werd mogelijk dankzij de ServoFly T4/1 vliegbesturing die Aidro heeft gemaakt met behulp van additieve vervaardiging.

In 2015 liep Negusanti bij een motorongeluk dermate ernstig letsel op dat hij tien dagen tussen leven en dood zweefde. Zijn sterke wilskracht gaf de doorslag, maar het ongeluk had ernstige gevolgen waardoor de vierendertigjarige uit Urbino (40 km zuidelijk van San Marino) gedwongen was om zijn levensstijl en dagelijks leven te veranderen.

Na vier jaar intensieve therapieën en talloze geavanceerde chirurgische ingrepen kon Mattia weer werken en oplossingen vinden waarmee hij met zijn handicap door het verlies van de functie van zijn linkerarm kan leven.

Vóór het ongeval was Negusanti in dienst bij de Italiaanse carabinieri (Italiaanse militaire politie). Dankzij de steun van het legercommando in Pesaro en van generaal Marco Filoni ontdekte hij zijn liefde voor het vliegen. Na het ongeval kreeg hij een nieuwe baan bij het ministerie van Defensie. Vlieginstructeur generaal Filoni stelde voor om met hem te gaan vliegen. Dat vond Negusanti leuk, maar vond het wel noodzakelijk om een manier te vinden dat hij zélf een vliegtuig kon besturen.

Nieuwe ontwikkeling

Ondanks het ongeloof van veel mensen kreeg Mattia toestemming van medici om te gaan vliegen en hij ging naar de vliegschool van de Aero Club Fano. Maar er was een innovatieve technische oplossing nodig die hem in staat stelde om met slechts één arm onafhankelijk en veilig te vliegen. Aldus werd de ServoFly geboren.

Het oorspronkelijke idee komt van ontwerper Paolo Picchi en zijn neef Davide, die het schijnbaar onmogelijke project voorlegden aan Valeria Tirelli, CEO van Aidro in Taino aan het Lago Maggiore. Dit bedrijf heeft in korte tijd naam gemaakt met 3D geprinte hydraulische componenten. Tirelli omarmde het project zonder aarzeling, gefascineerd door de wilskracht van de gehandicapte jongeman.

Dankzij 3D metaalprinters en de expertise van het additive manufacturing team van Aidro is de op maat gemaakte oplossing tot leven gekomen.

ServoFly

De ServoFly T4/1 is een actuator die de gasregelklep van de motor aanstuurt. De 3D geprinte component is uniek en is aangepast aan de handicap van Negusanti. Maar het is ook een ‘plug & fly’- systeem dat gemakkelijk in de cockpit van een vliegtuig kan worden geïnstalleerd.

Aidro 3D geprinte actuator
De ServoFly, geïnstalleerd op de gasregelklep van de motor.

De ServoFly is aan de klep bevestigd zonder dat het vliegtuig hoeft te worden aangepast, zodat het niet opnieuw hoeft te worden gecertificeerd. Het vliegtuig van de vliegschool van Aero Club Fano, een Pioneer 200 van Alpi Aviation, kan door elke piloot worden bestuurd, met of zonder beperking.

Om ServoFly nog innovatiever te maken, werd het bedrijf TecnoElettra Impianti ingeschakeld, specialist in bedrading en elektronische systemen voor Formule 1 en Moto GP. Oprichter Leo Cantergiani heeft het elektrische deel ontworpen van de actuator, die alle hoofdbedieningen op een joystick op het dashboard heft ondergebracht. Hierdoor kan het vliegtuig met slechts één hand worden bediend.

3D geprinte actuator Aidro
De ServoFly, gemonteerd op het dahboard van het vliegtuig. Het elektrisch gedeelte in de actuator is gemaakt door TecnoElettra Impianti

De mechanische proeven en testvluchten werden uitgevoerd door de piloten op de luchthaven van het nabij gelegen Fano. Dit gebeurde onder toezicht van commandant Davide Cecchini en met de ondersteuning van de vlieginstructeurs van de Eagles Aviation Academy.

Geslaagd!

Na de goedkeuring van de Aero Club D’Italia voor het gebruik van de ServoFly slaagde Negusanti op 3 augustus voor het VDS-vliegexamen en heeft het uitstekende resultaten behaald. Dankzij wilskracht en teamwerk is Negusanti’s droom om met één arm te vliegen werkelijkheid geworden.

Dankzij 3D printen kunnen mensen met een handicap nu een oplossing vinden om mogelijk te maken wat voorheen onmogelijk leek.

Onderstaande video vertelt het verhaal van Mattia Negusanti en de ServoFly.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven