Ga naar hoofdinhoud

2015 recordjaar voor windenergie

2015 was een topjaar voor het aandeel windenergie in Nederland (foto: NWEA)

2015 gaat de boeken in als recordjaar voor windenergie. Vorig jaar is voor 473.000 huishoudens aan extra capaciteit aan windenergie geplaatst. Nooit eerder zijn er in één jaar zo veel windmolens bij gekomen. In totaal leveren windmolens sinds eind 2015 voor 2,4 miljoen huishoudens aan duurzame energie. Dat heeft de brancheorganisatie voor windenergie NWEA bekendgemaakt op basis van cijfers van WindStats.

Eind 2015 stond in Nederland 3.379 megawatt (MW) aan windenergie opgesteld. Aan het begin van dat jaar ging het nog om 2.844 megawatt aan vermogen. Vooral op land groeide het vermogen aan windmolens, en wel met 406 megawatt. Op zee nam het vermogen aan windenergie toe met 129 megawatt.

“De windenergiesector is trots op dit tussenresultaat. Het is een mooie stap naar volledige duurzame stroomproductie die goed is voor lokale banen en een zekere energievoorziening. Het is wel zaak dat we deze stijgende lijn doorzetten”, zegt voorzitter Hans Timmers van NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie).

Door de toename vorig jaar werd in november 2015 de helft van de doelstelling voor windenergie op land behaald. Dit doel is door meer dan veertig organisaties (werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties) en de overheid in 2013 afgesproken in het Energieakkoord. Onderdeel van dat akkoord is dat in 2020 minstens 6.000 megawatt aan vermogen door windmolens op land staat opgesteld, genoeg stroom voor ongeveer 4 miljoen huishoudens. Daarnaast moet in 2023 nog eens 4.450 megawatt op zee zijn geplaatst.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven