Ga naar hoofdinhoud

10XL print boot van 6 m lengte in 3D

Met de in eigen beheer ontwikkelde 3D printer kan 10XL bijvoorbeeld een boot van 6 m lengte in 3D printen (foto's: Yaskawa).

10XL in Dordrecht heeft naar eigen zeggen de grootste 3D printer van Nederland ontwikkeld en produceert momenteel daarmee producten tot een afmeting van 6.000 x 2.000 x 1.500 mm uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen. Het in 2016 opgerichte bedrijf vervaardigt modellen en onderdelen voor onder andere de maritieme sector en de meubelindustrie. Behalve een boot in 3D kan het bedrijf echter complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren, onder andere voor defensie.

In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D printing. De specialisatie van 10XL is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van 6 m. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten volledig weer recycleerbaar zijn tot herbruikbaar materiaal.

Boot in 3D

boot in 3D print met robot
De arm van een vast opgestelde zesassige Yaskawa-robot beweegt zich over het product en brengt middels een spuitkop de thermoplast in lagen aan.

Om dergelijke grote producten en modellen te in 3D kunnen printen, is 10XL uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 m.

De arm van een vast opgestelde zesassige Yaskawa-robot van het type MH50-35 met de DX100 besturing beweegt zich over het product en brengt middels een spuitkop de thermoplast in lagen aan.

Het product kan in de lengte onder de robotarm bewegen en vormt daarmee eigenlijk een zevende as, die onderdeel is van de robotbewegingen. Door dit concept zijn grote producten tot 6 m lengte uit één stuk te produceren. Voor de afwerking van het product is gekozen voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het geprinte product wordt dus glad en op maat afgeleverd.

Oorsprong

Als ontwerper en bouwer van schaalmodellen van schepen kreeg 10XL begin 2016 de vraag van een Chinese scheepsbouwer voorgelegd voor een geprint modelschip dat tien keer groter was. Dit zou ingezet moeten worden voor het testen van scheepsmodellen in een waterbassin. Tot nu toe worden dit soort scheepsmodellen voor een groot gedeelte handmatig door timmerlieden op een tijdrovende manier gemaakt.

De Dordtse onderneming schafte een Yaskawa-robot aan bouwde en een 14 m track. Hiermee worden de 3D  modellen in enkele uren in lagen in ruwe vorm opgebouwd. In combinatie met frezen wordt het product daarna in de juiste afmetingen afgewerkt. Dat er markt voor blijkt te zijn, bleek toen meubelfabrikant Gispen het bedrijf benaderde, om een paar honderd bankstelframes te printen.

Intussen gaan de ontwikkelingen verder. Zo kan bijvoorbeeld de track worden verlengd, waardoor in de toekomst nog grotere 3D producten op deze manier in thermoplasten 3D zijn te printen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven