Ga naar hoofdinhoud

Grootste Fanuc robot verplaatst over 100 meter

Door de Fanuc M-2000iA/2300 robot op een zevende as te plaatsen, wordt de reikwijdte vergroot. Tot wel 100 meter (foto: Vansichen Linear Technology)

Om het bereik van de grootste Fanuc robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology uit België een custom made robottrack. De Fanuc M-2000iA/2300 robot heeft met zijn zes assen een bereik van 3734 mm. Door die robot op een zevende as te plaatsen, wordt de reikwijdte vergroot. Tot wel 100 meter.

De M-2000iA/2300 robot heeft een capaciteit van maar liefst 2.300 kg aan de pols en is daarom ook de grootste tilrobot in de reeks. De robot is ideaal voor zware toepassingen die een nog sterkere pols vereisen en kan met gemak een auto optillen, vasthouden en plaatsen. Daarnaast zorgt de combinatie van een uitgebreid werkgebied en de flexibiliteit van zes assen ervoor dat de M-2000iA/2300 objecten binnen een groot gedefinieerd werkgebied zeer nauwkeurig kan verplaatsen en neerzetten.

Robottracks tot wel 100 meter

“Producten met een gewicht van ongeveer 2 ton hebben vaak afmetingen waarbij het standaardbereik van de robot onvoldoende is. Momenteel is een track tentoongesteld bij Pollers NV, dat is er ééntje van 12 meter. Maar in theorie kunnen die tracks tot 100 meter lengte gebouwd worden”, vertelt Maxime Vansichen, Managing Director van Vansichen Linear Technology. “De Fanuc robot heeft zelf een bereik van bijna 4 meter, maar zware lasten zoals wagens worden maar zelden zo kort verplaatst. Om dat bereik uit te breiden, creëerden we een track van 12 meter. De tracks bestaan telkens uit stukken van maximum 6 meter en kunnen eenvoudig aan elkaar gemonteerd worden”, licht Maxime verder toe.

“De robot weegt ongeveer 12 ton en de track nog eens 14 ton, in totaliteit dus goed voor zo’n 26 ton. Twee ingebouwde motoren drijven de robot aan over één tandheugel om zo over de track te bewegen (bij kleinere robots is dat maar één motor). Het grote voordeel van deze track is dat de robot aan 100% capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. De robot kan een indrukwekkende snelheid halen op de track van 1 meter/seconde”, zegt Maxime Vansichen.

Samenwerking Pollers

Onlangs won Vansichen Linear Technology de ‘Best Application Award’ van Atlanta. Maxime Vansichen: “Voor het design van een unieke smeermethode van tandheugels werd de toepassing van Vansichen Linear Technology uit én door 20 wereldwijde Atlanta-distributeurs verkozen. Dit systeem werd speciaal ontworpen voor deze track. Voor de ontwikkeling van dit specifieke project konden we rekenen op de steun van het VLAIO”.

Om dit demo-model te realiseren werd zoals gebruikelijke voor het Hasseltse bedrijf, samengewerkt met Pollers NV uit Heusden-Zolder . Vansichen ontwikkelde de custom made track voor de Fanuc robot en Pollers fabriceerde de track. “Pollers is al jaar en dag een vaste partner voor onze constructies. We blikken samen inmiddels al terug op meer dan 650 succesvolle projecten.”

Tracks voor cleanroom en ATEX

Met de ontwikkeling van deze track kan Vansichen nu het hele gamma van FANUC-robots aanbieden. “Vanaf de allerkleinste, de LR-mate, tot deze M-2000iA/2300. We hadden al een speciaal ontwikkelde catalogus voor het hele aanbod van Fanuc. Nu is het gamma dus compleet voor de standaardrobotten. In de pipeline zit wel nog de ontwikkeling van een cleanroom-track en een track voor in ATEX-omstandigheden”. sluit Maxime Vansichen af.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven