Ga naar hoofdinhoud

Is een draadloze HMI een goede keuze voor de machinebouw?

Sigmatek (powered by SigmaControl) toonde op de SPS 2019 in Neurenberg een update van de HGW1033-32 met safety functies en encoders om precisie instellingen te kunnen doen. En hoewel de draadloze handterminal van vorig jaar even anders doet vermoeden, blijkt dat deze nu voor industriële toepassingen TUV gecertificeerd is.

Dit kan gezien worden als een duidelijk antwoord op de vraag uit de markt naar een device voor flexibele mobiele bediening die volledig voldoet aan de industrieel vereiste veiligheidseisen.

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? Download hier direct de whitepaper.

Versie 2.0 met encoders

Zonder kabels kan de operator dicht bij de machine of robot werken en het proces volledig in beeld hebben. De nodige safety wordt geboden door de geïntegreerde veiligheidselementen waaronder een bevestigingsschakelaar, sleutelschakelaar en actief verlichte noodstop-knop. De drie roterende encoders aan de voorkant maken de set-up bijzonder comfortabel. De operator kan de machine of robot in de gaten houden en zo bijvoorbeeld bijna blindelings de assen via de roterende encoders bedienen.

Multi-Functioneel

Bovendien kunnen meerdere verwerkingscellen met slechts één bedieningspaneel worden bestuurd. Voor dit doel is een veilige 7-segment display voor machine-identificatie geïntegreerd. Of het nu gaat om functie georiënteerde data of veiligheidsgegevens, al deze informatie wordt verwerkt via het BWH 01-basisstation. De redundante data-overdracht op afzonderlijke WLAN-frequentie (2,4 en 5 GHz) vergroten de beschikbaarheid van het draadloze netwerk.

Eigen bustechnologie de crux

Met eigen VARAN protocol geen IP aan- en afmeld problemenIn steeds meer sectoren van de industrie zijn moderne veiligheidsoplossingen voor de bescherming van mens en machine onmisbaar. VARAN biedt de mogelijkheid om gegevens te verzenden volgens het Black Channel principe. Hierbij kan de communicatie ongeacht welk transportmedium binnen de gestelde tijdlimiet worden bereikt en op 2 manieren gecodeerde data-pakketjes na dit transport bij het decoderen een zelfde resultaat geven.

Het bussysteem is daardoor uitgesloten van de veiligheidsbeoordeling. Een STO-signaal kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd via het VARAN-bussysteem of externe backplane bedrading. De gebruiker heeft daarmee volledige beveiliging met maximale flexibiliteit. In systemen met multi-manager netwerken kunnen de veiligheidssignalen over meerdere machines worden verzonden en zijn ze vervolgens beschikbaar voor de gehele productielijn. Dit maakt de eenvoudige en goedkope implementatie van centrale en gedecentraliseerde veiligheidsoplossingen tot SIL3 mogelijk in overeenstemming met IEC 62061 en PLe in overeenstemming met EN ISO 13849-1/-2 met VARAN.

Wireless HMI met Tablet?

Tabletoplossingen worden aangeboden die mobiele bediening beloven, maar zijn vanwege een gebrek aan veiligheidseisen, ongeschikt zijn voor de industrie. Deze tablets zijn de moeite waard als pure visualisatie units. Maar zodra veiligheidsvoorzieningen zoals noodstop of bevestiging vereist is, zijn ze niet langer een optie. De HGW 1033-32 is voorzien van een Dual-Core EDGE2 processor en biedt de nodige visualisatie kracht, evenals de geïntegreerde batterij, die 2 uur continu gebruik garandeert zonder het mobiele paneel op te laden. De HGW 1033-32 ondersteunt OPC-UA communicatie en heeft standaard USB interfaces.

Benieuwd of deze draadloze HMI iets voor u is? Download direct de whitepaper.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven