Ga naar hoofdinhoud

SCARA robot automatiseert pick&place processen

De productie van elektronica is traditioneel een arbeidsintensieve industrie. Veel van de bijbehorende processen – bijvoorbeeld meervoudige pick&place processen waarbij producten van het ene naar het andere transportsysteem worden overgebracht – passen echter niet meer in de huidige manier van produceren waar een hoge efficiëntie en veelvuldige wisselingen centraal staan. Delta leverde een passende oplossing voor een Europese elektronicaproducent.

Om de bijbehorende problemen zoals stijgende arbeidskosten, inflexibele productieprocessen en een lage efficiëntie op te lossen, investeren elektronica producenten steeds vaker in robots die worden geïntegreerd in de bestaande productielijnen. Dit reduceert niet alleen de productietijden en arbeidskosten, maar vergroot tevens de productieflexibiliteit en de winst.

Pick&place geautomatiseerd

SCARA-robot DRS60L Delta Automation
De SCARA-robot DRS60L heeft een hoge herhalingsnauwkeurigheid en flexibiliteit waarmee dynamische pick&place taken zijn uit te voeren (foto: Delta)

Onder andere een Europese elektronicaproducent voelde de behoefte zijn productie te automatiseren en investeerde in een automatische pick&place oplossing van Delta voor het overzetten van producten van de ene transportband van de andere. De hoofdbesturing van deze oplossing betreft de Compact Modular Mid-range PLC AS terwijl de AC Servo Drive & Motor ASDA-A2 de beweging van de transportband voor zijn rekening neemt.

Wanneer de werkstukken op de juiste positie staan, zal de AS PLC een signaal sturen naar de Robot Controller met Servo Drive geïntegreerde ASDA-MS. De laatste stuurt de Delta SCARA Robot DRS60L aan die de werkstukken oppakt en op een andere transportband plaatst voor verder transport. De transportband blijft tijdens het pick&place proces bewegen waarmee de productie efficiëntie sterk verbetert. In deze specifieke applicatie biedt de automatische pick&place oplossing de klant de diverse voordelen.

Eenvoudige structuur en onderhoud

Het eerste voordeel van deze automatische pick&place oplossing is een eenvoudige structuur en dito onderhoud. De applicatie maakt gebruik van de Compact Modular Mid-range PLC AS als hoofdbesturing. Via het geïntegreerde CANopen communicatienetwerk kan de AS serie tot acht Delta AC Servo Drives ASDA-A2 positieregelingen aansturen met één AS-FCOPM communicatiekaart. De instructie gebaseerde as-aansturing draagt bij aan een eenvoudig onderhoud en een goede leesbaarheid van het PLC-programma.

Verder is de AS uitgerust met het open Industrial Ethernet communicatieprotocol waarmee hij in staat is verbindingen te leggen en data via een Ethernet/IP-kabel naar ASDA-MS te sturen. Hiermee is de bekabeling relatief eenvoudig te houden. De software van de AS serie voorziet tot slot in een consistente data uitwisselinginterface en een apparatuur parameter lijst voor een snelle en eenvoudige systeemconfiguratie.

Flexibele omschakeling en werking

Delta PLC AS
Via een geïntegreerd CANopen communicatienetwerk kan de Compact Modular Mid-range PLC AS tot acht assen positioneren met de AS-FCOPM communicatiekaart (foto: Delta)

Een tweede voordeel is de flexibele omschakeling en werking. De SCARA Robot DRS60L beschikt over een hoge herhalingsnauwkeurigheid en flexibele eigenschappen. De robot integratiesoftware maakt daarbij gebruik van DROE met een flexibele omgeving voor een snelle en eenvoudige robotprogrammering. Het systeem integreert tevens de data en signalen van randapparatuur om de door de gebruiker gedefinieerde interface te configureren. Afhankelijk van hun eigen wensen kunnen gebruikers zelf hun werkstukken wisselen wat bijdraagt aan een flexibele productie.

Hoge efficiëntie

De robotbesturing met geïntegreerde servo drive, integreert robotbesturing en aandrijffuncties. Dit draagt niet alleen bij aan een nauwkeurige DRS60L besturing, maar verbetert tevens de realtime rekenprestaties. Dit ontwerp vervult hiermee perfect de eisen van het complexe lineaire systeem van een industriële robot en maakt bovendien dynamische compensatie mogelijk waarmee hoge snelheden en nauwkeurigheden zijn te behalen.

De ASDA-MS ondersteunt Ethernet en RS-485/232 communicatie protocollen voor een snelle integratie van randapparatuur. Met de uitstekende snelheid, lineariteit, verticaliteit en herhalingsnauwkeurigheid van de DRS60L biedt deze oplossing snelle en gesynchroniseerde pick&place mogelijkheden tussen verschillende transportbanden waarmee een significante verbetering van de efficiëntie is te realiseren.

De automatische pick&place oplossing voor het overzetten van producten van de ene naar de andere transportband, voldoet aan de verwachtingen van de klant met betrekking tot een efficiënte, automatische productie. Delta blijft uitgebreide oplossingen aanbieden die voldoen aan de verschillende eisen van klanten en garandeert een uitstekend partnerschap.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven