Spotlight

Speciaal voor veiligheidskritische applicaties heeft DIS Sensors de serie QG40N sensoren aangevuld met een tiltschakelaar die voldoet aan SIL1/PLc klasse. Omdat alle verplichte veiligheidscontroles in één behuizing zijn ondergebracht, kan de OEMer nu functionele veiligheid realiseren middels één element in plaats van twee. Door twee tiltschakelaars van dit type toe te passen is een veiligheid van PL2 te realiseren.

Tiltschakelaars zijn elektronische versnellingsopnemers met een schakeluitgang waarbij de vooringestelde hoek horizontaal is. Dit type sensor is ideaal voor bijvoorbeeld het monitoren van een maximale kantelhoek van een platform of het waarborgen van het bereik van een kraan of een giek. Wanneer de gemeten hoek de ingestelde hoek overschrijdt, zal de sensor de uitgang schakelen en hiermee de regelunit van de applicatie op de hoogte stellen van de situatie. Deze kan op zijn beurt op de gewenste manier reageren (bijvoorbeeld met een (geluids)alarm, het begrenzen van de snelheid van een voertuig of door de machine in de veilige modus te zetten). Het is bovendien een efficiënter alternatief in vergelijking met kwik- of benaderingsschakelaars.

Nieuw: voor SIL1/PLc klasse

Om deze flexibele en veelgebruikte schakelaars ook in veiligheidskritische toepassingen te kunnen inzetten, ontwikkelde DIS Sensors een speciale uitvoering waarbij alle verplichte veiligheidscontroles in het kader van SIL1 in één behuizing zijn ondergebracht. Wanneer twee sensoren van dit type worden toegepast is een Performance Level 2 te realiseren. Deze uitvoering is te programmeren voor één of twee assen waarbij de hoek is in te stellen tot respectievelijk ±170° en vanaf ±80°. Verder is de tilt schakelaar uitgevoerd met een tweevoudige uitgang PNP tot 200 mA en opgenomen in een robuuste behuizing met beschermingsklasse IP67&IP69K. Daarbij biedt hij een nauwkeurigheid van 0,5°. Tot slot is de sensor te ‘nullen’ ná montage wat bijdraagt aan meer assemblage toleranties en zo de productie- en servicekosten verlaagt.
Optioneel is een configurator beschikbaar waarmee klanten zelfstandig hun schakelpunten, vertragingstijden, hysterese en signaal filters kunnen instellen.

Rotero tilt sensor

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven