Ga naar hoofdinhoud

Motion energie efficiënt maken

Om economisch efficiënte asynchrone motoren voor het laagspanningsbereik te kunnen aansturen zijn geschikte frequentieregelaars nodig.  Met de FDD 3000 serie biedt SIGMATEK een compact systeem waarmee  motion toepassingen op een energiezuinige manier kunnen worden geïmplementeerd.

De nieuwe frequentieregelaars uit de FDD 3000-serie ronden SIGMATEK’s aandrijfportfolio af voor het laagspanningsbereik. De compacte apparaten zijn verkrijgbaar in zeven maten. De 1- of 3-fase frequentieregelaars (200/240 VAC of 380/480 VAC) dekken een vermogensbereik af van 0,37 tot 90 kW. Ze zijn het ideale systeem voor kosteneffectieve aandrijftoepassingen.

Bij industriële productie zorgt een aangepaste rotatiesnelheid bij een toepassing voor continu controleerbaar een geoptimaliseerd proces. Tegelijkertijd kan een energiebesparende werking worden bereikt door middel van nauwkeurige snelheidsregeling. Functies zoals dynamische U/f-regeling of een stand-by modus minimaliseren ook het energieverbruik, wat bijdraagt aan een verlaging van de bedrijfskosten.

Het compacte ontwerp van de regelaars in boekformaat maakt het ruimtebesparend aansturen van verschillende apparaten in de schakelkast mogelijk.

 

Compact en hoge overbelasting capaciteit

 

De frequentie regelaars worden standaard geleverd met een geïntegreerd netfilter voor industrieklasse A en kunnen ook in de commerciële sector worden gebruikt met het optionele netfilter voor klasse B.

Twee Safety STO modules(SIL 3/PL e) zorgen voor een veilige stop. Daarnaast   hebben de apparaten 2 analoge ingangen, 2 analoge uitgangen, 4 digitale ingangen en 1 digitale in-/uitgang en een relaisuitgang voor rembesturing.

 

 

De compacte FDD frequentieomvormers worden gebruikt in motion toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld transportbanden, extruders, ventilatoren en pompen
De compacte FDD frequentieomvormers worden gebruikt in motion toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld transportbanden, extruders, ventilatoren en pompen

 

Communicatief voor voorspellend onderhoud

Communicatie met de controller kan worden geïmplementeerd via CAN Open-of VARAN-interfaces. Parameters en commando’s kunnen dus gemakkelijk worden overgedragen van het besturingssysteem naar de frequentieregelaar   – complexe parametrisatie met een invoer apparaat is daarbij niet nodig. Daarnaast kunnen diagnostische gegevens zoals het huidige verbruik van de motor ook worden gemonitord voor voorspellende onderhoudsevaluaties.

Energiezuinig aandrijven

Energie-efficiëntie wordt ook bij de machinebouw steeds belangrijker. Wereldwijd worden deze voorschriften verbeterd om het energieverbruik van productiemachines te verminderen. In juli 2021 trad de nieuwe EU-richtlijn inzake energie-efficiëntie voor motoren in werking, die hogere minimum efficiënties voor elektromotoren voorschrijft. Dit heeft ook invloed op de motorregelaars, want alleen in interactie kan de energiebalans van machines worden geoptimaliseerd. De FDD 3000 frequentie regelaars maken dynamische U/f-besturing mogelijk om de motorefficiëntie te verbeteren.

Omdat de frequentieregelaars volledig in het besturingssysteem zijn geïntegreerd, wordt de parametrisatie ook uitgevoerd in het alles-in-één engineeringplatform Lasal. In de grafische interface “Visual Object View” (VOV) kunnen de belangrijkste parameters  in een overzicht worden ingesteld en vervolgens gestart.

Het is mogelijk om de frequentieregelaars offline te parametreren en vervolgens te testen en in gebruik te nemen via een online verbinding. Er is ook een autotune-functie beschikbaar. Aanstuur commando’s kunnen gemakkelijk van de controller naar de  frequentieregelaar worden overgebracht. Omdat alle parameters en configuratiegegevens centraal in de controller worden opgeslagen, is zelfs een converteruitwisseling heel eenvoudig via plug & play.

Communicatie met de controller kan worden geïmplementeerd via CAN Open-of VARAN-interfaces

Analyse Tools voor voorspellend onderhoud

Een belangrijk onderwerp voor veel gebruikers is om met behulp van diagnostische gegevens, zoals het huidige verbruik van de motor, scenario’s te maken over hoe de frequentieregelaar moet reageren wanneer een bepaald I kwadraat T-gebruik wordt bereikt.

Op deze manier kan voor een snelheidsvermindering in de toepassing worden gezorgd, zodat de aandrijving zonder onderbreking blijft werken. Daarnaast biedt de FDD 3000 een verscheidenheid aan andere informatie voor voorspellend onderhoud.

 

Meer informatie? Check het artikel op onze website.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven