Ga naar hoofdinhoud

Laserafstandsensoren: snel en accuraat tot 500 m (+ video)

Snel grote afstanden meten met een nauwkeurigheid in het millimeter bereik is niet eenvoudig. Afhankelijk van de meetmethode zijn veel systemen vaak in staat slechts aan één van de eisen – snel of nauwkeurig – te voldoen. Door het combineren van meetmethoden zijn engineers van Dimetix echter in staat geweest een serie laserafstandsensoren te ontwikkelen waarmee afstanden van 5 centimeter tot 500 meter met een nauwkeurigheid van ± 1 mm zijn te meten. Ideaal voor onder meer intralogistieke toepassingen, vulniveauregelingen in grote tanks en voor de algemene machinebouw.

Toepassingen

Neem bijvoorbeeld distributiecentra waarin de handling van producten vergaand is geautomatiseerd. Hier worden rack feeders ingezet voor de orderspecifieke opslag of het ophalen van gepalletiseerde producten in grote magazijnen. Ruimtes waarin vele stellages met een groot aantal verdiepingen staan. Om met de feeder nauwkeurig en automatisch op de juiste plaats te positioneren, zijn nauwkeurige metingen over lange afstanden essentieel.

Voor het uitvoeren van dit type metingen zijn op de masten van de transportwagens laserafstandsensoren aangebracht. Zij meten tot op de millimeter nauwkeurig de positie die de rack feeders moeten innemen om de handling van de producten snel, betrouwbaar en veilig te laten verlopen. Zowel in horizontale als verticale richting. Door de toegepaste meetmethode – waarover laten meer – vermijden de Dimetix laserafstandsensoren typische en potentiële cumulatieve positioneringsfouten die bekend zijn van vooral wiel-encoders als gevolg van slippen. Ook wanneer het systeem opnieuw wordt opgestart, meet de lasersensor onmiddellijk de juiste positie zonder de noodzaak een referentierun te doen.

Naast toepassingen in het intralogistieke domein zijn de sensoren ook te gebruiken in bijvoorbeeld productiemachines die lange stammen of buizen moeten verwerken. Of in veiligheidssystemen die botsingen met kranen of sluisdeuren moeten voorkomen.

D-serie Dimetix

Speciaal voor dit type toepassingen ontwikkelde Dimetix de D-serie laserafstandsensoren. Waar dit type sensor gewoonlijk de vluchttijd of faseverschuiving meet – en hiermee óf snel óf nauwkeurig is – combineerden specialisten van het Zwitserse bedrijf diverse meetmethoden. Dit resulteerde in een serie laserafstandsensoren die afstanden van 0,05 tot 500 m kunnen meten met een nauwkeurigheid van ± 1mm en een herhalingsnauwkeurigheid van ± 0,3 mm.

En dat zijn niet de enige voordelen. De sensoren zijn namelijk ook geschikt voor toepassing in veeleisende omgevingen. Bijvoorbeeld door de robuuste behuizing met

bescherrmingsklasse IP65. Verder is het bij afstanden tot 100 m niet nodig om een aparte reflector in te zetten maar is de aanwezigheid van een natuurlijk oppervlak voldoende. Ook wanneer deze zwart is of indirect zonlicht een rol speelt. Daarbij zijn de sensoren betrouwbaar in te zetten binnen een temperatuurbereik van -40 tot 60 °C.

Door de compacte afmetingen van 140 mm lang, 78 mm breed en 48 mm hoog en een gewicht van slechts 350 g zijn de compacte afstandssensoren tot slot optimaal te integreren in de verschillende toepassingen. Daarbij is gebruik te maken van de analoge uitgang met 0/4 mA – 20 mA seriële interfaces of digitale in- en uitgangen. Door te kiezen voor een specifieke interfacemodule kan de sensor communiceren via Profinet, EtherNet/IP of EtherCAT.

Download hier de flyer over de Dimetix laserafstandsensoren

Voor meer informatie: Rotero Woerden of via: info@rotero.com

T: 0348 – 49 51 50

Bekijk onderstaande video over het aansluiten van de Dimetix lasersensor:

Ook interessant: Miniatuur actuatoren van DINGS van slechts 14 mm vierkant

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven