Connectivity en remote services zijn tegenwoordig belangrijke items voor OEM-ers. Ook Spierings Mobile Cranes zag kansen en ontwikkelde Spierings Smart Connect. Dit systeem biedt extra service naar klanten doordat het meer gegevens uit hun mobiele kraan haalt . De industriële Box-PC van Phoenix Contact speelt hierin een hoofdrol.
“Onze klanten vragen om remote services, daarom steken wij daar momenteel veel tijd en energie in,” legt Dennis van Es uit. Dennis is werkzaam als Supervisor op de support desk van Spierings. “Onze kranen gaan steeds verder de grens over, waardoor je een enorme tijd- en kostenbesparing haalt door remote te werken en te ondersteunen.” De remote service van Spierings is beschikbaar op alle kranen, zowel de conventionele als de elektrische, die de afgelopen drie jaar zijn geproduceerd. Deze kranen zijn voorzien van de modernste techniek, waaronder een modem en de IPC van Phoenix Contact.
“Dankzij de combinatie van deze technologieën zijn we in staat om het Smart Connect systeem op te zetten waar we nu mee bezig zijn. Smart Connect zit nu in de testfase. Het modem hadden we al voor onze remote service, maar we kijken altijd verder hoe we onze klanten meer en beter van dienst kunnen zijn. Daar is dit Smart Connect uit voortgekomen,” legt Dennis uit.
Meer mogelijkheden voor de klant
In het kort uitgelegd is Smart Connect een systeem voor kraaneigenaren waarbij het mogelijk is om de mobiele kranen op afstand te monitoren en real-time parameters aan te passen. Deze service is mogelijk via een portal op de website van Spierings en via een mobiele app. De data die de klant kan zien is onder te verdelen in drie mogelijkheden. Allereerst het ‘Planner report’. Hier kunnen klanten diverse gegevens zien van hun kraan zoals brandstofverbruik, energieverbruik, windkracht, gewichten en katafstanden. Tweede mogelijkheid is een ‘Technical report’. Dit is van belang voor de technische dienst van de klant om een eerste diagnose te doen bij storingen. Tot slot zijn er de ‘Settings’. Hiermee kan een klant op afstand de gieklengte beperken en kan de optie gereduceerde snelheid ingeschakeld worden.
Data verzamelen richting de cloud
Voor het onttrekken van informatie uit de kraan en deze in een smart connect omgeving te plaatsen was alleen een modem niet meer genoeg. Dennis: “Daarom zijn we de IPC gaan gebruiken. We hebben daarvoor ‘docker containers’ opgezet, die de data verzamelen en doorplaatsen richting de cloud. Met de IPC is dat geen enkel probleem.”
Dennis noemt nog een pluspunt van de IPC. “Het eenvoudig installeren van software was een van de redenen waarom we ook gekozen hebben voor de IPC van Phoenix Contact. Daarnaast is het apparaat erg robuust en zijn de mogelijkheden enorm om alles er op te zetten en te laten draaien wat wij willen. Bovendien was de IPC eenvoudig aan te sluiten op het PROFINET-netwerk.”
Bij Spierings hebben ze ook gekeken naar enkele andere merken maar die van Phoenix Contact kwam als beste uit de bus. “Vooral de robuustheid en hoe ‘hufter-proof’ deze IPC is. Verder hebben we de contacten met Phoenix Contact als zeer prettig ervaren. Naar de toekomst toe hebben we in Phoenix Contact een goede partij die mee wil denken en dat vinden we bij Spierings erg belangrijk.”