Ga naar hoofdinhoud

Gepatenteerde parketfreesmachine lost links- rechts probleem op

Gepatenteerde CNC gestuurde machine (EASYLOX profiler), met de hard- en software van het Oostenrijkse SIGMATEK.

In het Brabantse Heeswijk-Dinther is een interessante CNC gestuurde machine (EASYLOX profiler) ontwikkeld door Bart Beugt, met de hard- en software van het Oostenrijkse SIGMATEK; eentje die parketplanken op maat zaagt en dusdanig freest, dat men bij het leggen van een visgraatmotief geen rekening meer hoeft te houden met links en rechts.

Easylox Sigmatek
Een geautomatiseerde zaag- en freesstraat met een zo compact mogelijke footprint die planken van 9 x 45cm tot 22 x 120cm kan verwerken.

“Bij visgraatmotieven heb je altijd linker en rechter delen die je niet met elkaar kunt verwisselen,” zegt Bart. “Ik werd door een klant gebeld, die niet iets wilde met mes en groef, maar met 2 groeven aan de kopse kant. Rechter en linker planken konden dan door elkaar heen worden gelegd en met een setje losse veertjes om er zelf in te slaan zou het dan wel lukken. ” Maar zo’n houtje-touwtje oplossing zat Beugt natuurlijk niet lekker; er is nooit eenzelfde passing als iets wat je aan een plank maakt en het gebruik van losse veertjes als extra handeling was ook niet handig. “Ik had al snel in mijn hoofd hoe het dan wel moest en heb thuis in 1,5 uur tijd een ontwerp gemaakt. Twee dagen daarna lagen er al proefplankjes, waar iedereen direct enthousiast over was.”

39 assen, verschillende motoren

We hebben een plank. Daar moeten verschillende bewerkingen op losgelaten worden, welke volgorde houden we aan? Hoe gaan we die plank dan positioneren? Hoe weten we zeker dat de plank goed ligt? Een continu overleg tussen machinebouwer en eindklant volgt, tot het moment dat er echt knopen moeten worden doorgehakt. Het idee: een volledig verstelbare machine worden, nauwkeurig en 24/7 inzetbaar. Een geautomatiseerde zaag- en freesstraat met een zo compact mogelijke footprint die planken van 9 x 45 cm tot 22 x 120 cm kan verwerken. En dan het aantal assen dat daarbij nodig is…39 in totaal; de simpelste motoren zijn de hoogtoerige freesmotoren, zogenaamde draaistroommotoren. De meer dynamische bewegingen die tijdens het proces moeten gebeuren (deze kunnen in een bepaalde tijd een specifieke curve maken) worden geregeld door servomotoren, zoals bij het klemmen van het hout. Voor het instellen van freeshoogtes worden hoofdzakelijk stappenmotoren gebruikt.

Met know-how uit Oostenrijk

Easylox Sigmatek
Geen links, geen rechts…just easylox!

De EASYLOX Profiler is voorzien van een 19″ Multi-Touch screen als HMI en qua besturing kom je in de besturingskasten op de machine overal S-Dias modules tegen, ook voor de afhandeling van de veiligheid. Voor de aansturing van de assen worden eveneens modules van SIGMATEK gebruikt, zoals de MDD 121-1 met diverse feedback mogelijkheden (o.a. Resolver, EnDat, Hiperface) voor servo’s of de VST 012 met incrementele encoder input voor besturing van de stappenmotor. Alle deurschakelaars, lichtschermen en noodstoppen (al met al zo’n 50 in- en 16 safe uitgangen!) apart en direct aangesloten op de S-Dias Safety modules. Op deze manier hoef je geen extra bedrading of klemmenmodules te plaatsen. Dat scheelt behoorlijk wat tijd.

Meer weten hoe deze applicatie tot stand is gekomen? Lees meer..

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven