Ga naar hoofdinhoud

Rolls-Royce test met succes mtu-gasmotoren met zuivere waterstof

De doorontwikkelde 12-cilinder gasmotor van de mtu-serie 4000 heeft de eerste tests met 100 procent waterstof met succes doorstaan (foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce heeft bekendgemaakt dat het met succes tests heeft uitgevoerd met een 12-cilinder gasvariant van de mtu Series 4000 L64-motor die op 100% waterstofbrandstof loopt. De tests, uitgevoerd door de business unit Power Systems, vertoonden zeer goede eigenschappen op het gebied van efficiëntie, prestaties, emissies en verbranding. Deze tests zijn een nieuwe belangrijke stap op weg naar de commerciële introductie van waterstofoplossingen om te voldoen aan de vraag van klanten naar een duurzamere energievoorziening.

Tobias Ostermaier, President – Stationary Power Solutions, Rolls-Royce business unit Power Systems, legt uit: “Deze motor komt tegemoet aan de marktvraag naar waterstofoplossingen in de energietransitie en zal beschikbaar zijn voor onze klanten als betrouwbare en schone energiebron voor gensets en warmtekrachtcentrales.”

Vuurtorenproject

De eerste installatie van mtu-gasmotoren op 100% waterstof is al gepland voor het enerPort II vuurtorenproject in de Duitse binnenhaven Duisburg, als onderdeel van de ontwikkeling van een klimaatneutrale energievoorziening voor een nieuwe containerterminal.

Potentie waterstof

Dr. Jörg Stratmann, CEO – Rolls-Royce Power Systems: “Wij zien waterstof als een van de centrale elementen van de energietransitie. Het kan zowel worden gebruikt voor de opslag van overtollige energie als als brandstof, niet alleen voor motoren maar ook voor brandstofcellen en warmtekrachtkoppelingsinstallaties om klimaatneutrale elektriciteit en warmte op te wekken.”
In tijden van lage vraag en hoge productie van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld wind of zon, kan de overtollige energie door een elektrolyser worden geleid om water om te zetten in waterstof, dat later als brandstof kan worden gebruikt in een groot aantal toepassingen.

mtu-motoren

Sinds enkele maanden wordt de mtu-gasmotor getest en voortdurend verbeterd op het gebied van efficiëntie, prestaties, emissies en verbranding met 100 procent waterstof als brandstof. Met groene waterstof kunnen deze mtu-motoren in de toekomst CO2-neutraal werken. Voor reeds geïnstalleerde gasmotoren biedt Rolls-Royce een ombouwoplossing. Andrea Prospero, een ingenieur bij Rolls-Royce die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de waterstofmotor, zei: “We zijn erg blij met de snelle vooruitgang. De zeer lage motoremissies liggen ruim onder de strenge EU-limieten, er is geen uitlaatgasnabehandeling nodig.”

Andere motoronderdelen

Vanwege het andere verbrandingsgedrag van waterstof in vergelijking met aardgas werden in de testmotor enkele motoronderdelen gewijzigd, waaronder brandstofinjectie, turbolading, zuigerontwerp en -regeling. Door gebruik te maken van beproefde technologieën binnen de Power Systems-portfolio, zoals mtu-turboladers, injectiekleppen en motorelektronica en -regeling, kon de ontwikkeling van de motor voor het gebruik van waterstof echter snel en efficiënt verlopen.

Nieuwe terminal

Duisport, een van de grootste binnenhavens ter wereld, werkt samen met verschillende partners aan een op waterstof gebaseerd voedingsnetwerk voor zijn nieuwe terminal, dat in 2024 operationeel moet zijn. In de toekomst zal het grootste deel van de door de haven zelf benodigde elektriciteit direct ter plaatse CO2-neutraal uit waterstof worden opgewekt. Dit zal worden bereikt door twee warmtekrachtcentrales met mtu Series 4000 waterstofmotoren (met een totaal geïnstalleerd vermogen van 2MW) en drie mtu brandstofcelsystemen (met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1,5MW).

Als onderdeel van zijn duurzaamheidsprogramma is Rolls-Royce de productportefeuille van Power Systems aan het heroriënteren naar duurzamere brandstoffen en nieuwe technologieën die de uitstoot van broeikasgassen verder kunnen verminderen.

Ook interessant: Rolls-Royce levert batterijopslagsysteem van 60 MWh

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven