Ga naar hoofdinhoud

Rolls-Royce en easyJet testen waterstofmotor

Rolls-Royce en easyJet hebben een eerste succesvolle test uitgevoerd met een vliegtuigmotor op waterstof (foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce en easyJet hebben een nieuwe luchtvaartmijlpaal gezet. Ze hebben een eerste test met een waterstofmotor succesvol uitgevoerd.

De grondtest werd uitgevoerd op een demonstratiemodel. Het model maakte gebruik van groene waterstof die door wind- en getijdenkracht wordt opgewekt. Dit toont aan dat waterstof een koolstofvrije luchtvaartbrandstof van de toekomst kan zijn en een belangrijk bewijs in de decarbonisatiestrategieën van zowel Rolls-Royce als easyJet.

Waterstof voor vliegtuigmotoren

Beide bedrijven willen bewijzen dat waterstof veilig en efficiënt stroom kan leveren voor civiele vliegtuigmotoren. Ze plannen al een tweede reeks tests, met de ambitie om op langere termijn vliegproeven uit te voeren.

Testfaciliteit

De test vond plaats in een testfaciliteit in Boscombe Down, VK, met behulp van een omgebouwde regionale vliegtuigmotor van Rolls-Royce AE 2100-A. De groene waterstof voor de tests werd geleverd door EMEC (European Marine Energy Centre), opgewekt met hernieuwbare energie in hun waterstofproductie- en getijdentestfaciliteit op Eday op de Orkney-eilanden, VK.

Samenwerken

Staatssecretaris voor Handel, Energie en Industriële Strategie, Grant Shapps: “Het VK leidt de wereldwijde verschuiving naar ‘guilt-free’ vliegen en de test door Rolls-Royce en easyJet is een spannende demonstratie van hoe innovatie de manier waarop we ons leven leiden, kan veranderen. Dit is een echt Brits succesverhaal, waarbij de waterstof die wordt gebruikt om de straalmotor aan te drijven wordt geproduceerd met behulp van getijden- en windenergie van de Orkney-eilanden in Schotland. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe we kunnen samenwerken om de luchtvaart schoner te maken en tegelijkertijd banen in het hele land kunnen creëren.”

waterstofmotor
De test vond plaats in een testfaciliteit in Boscombe Down, VK, met behulp van een omgebouwde regionale vliegtuigmotor van Rolls-Royce AE 2100-A (foto: Rolls-Royce)

Waterstofmotor

Grazia Vittadini, Chief Technology Officer van Rolls-Royce: “Het succes van deze waterstoftest is een spannende mijlpaal. We hebben ons partnerschap met easyJet pas in juli aangekondigd en we hebben nu al een ongelooflijke start gemaakt met deze mijlpaal. We verleggen de grenzen om de koolstofvrije mogelijkheden van waterstof te ontdekken, die de toekomst van het vliegen een nieuwe vorm kunnen geven.”

Johan Lundgren, CEO van easyJet, zei: “Dit is een echt succes voor ons partnerschapsteam. We willen dit baanbrekende onderzoek blijven steunen omdat waterstof grote mogelijkheden biedt voor een reeks vliegtuigen, waaronder vliegtuigen van easyJet-formaat. Dat zal een enorme stap voorwaarts zijn om de uitdaging van net-zero tegen 2050 aan te gaan.”

Meer grondtesten

Na de analyse van deze eerste grondtest plant het partnerschap een reeks verdere tests op de grond. Deze zullen uiteindelijk leiden tot een grondtest op ware grootte van een Rolls-Royce Pearl 15 straalmotor.

Het partnerschap is geïnspireerd op de wereldwijde, door de VN gesteunde Race to Zero-campagne die beide bedrijven hebben ondertekend. Zij verbinden zich ertoe om tegen 2050 een koolstofvrije uitstoot te bereiken.

Na de analyse van deze eerste grondtest plant het partnerschap een reeks verdere tests op de grond. Deze zullen uiteindelijk leiden tot een grondtest op ware grootte van een Rolls-Royce Pearl 15 straalmotor (foto: Rolls-Royce)

Ook interessant: Hybride-elektrisch vliegen met nieuwe Rolls-Royce technologie

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven