Ga naar hoofdinhoud

Jaarcijfers Bosch Rexroth tonen duidelijke groei in 2021

Bosch Rexroth heeft het boekjaar 2021 succesvol afgesloten ondanks de aanhoudend moeilijke condities (bron: Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth heeft het boekjaar 2021 succesvol afgesloten ondanks de aanhoudend moeilijke condities. De order intake steeg met 44 procent tot een recordwaarde van 7,5 miljard euro en zorgt voor verdere groei. De omzet steeg met 20 procent tot 6,2 miljard euro. Voor 2022 is Bosch Rexroth optimistisch doch met kanttekeningen, gezien de oorlog in Oekraïne en de nog steeds aanhoudende corona-pandemie.

“We hebben een succesvol jaar 2021 achter de rug dankzij sterke teamprestaties. Ondanks de pandemie en de economische uitdagingen zijn we erin geslaagd de verkoop te verhogen, onze klanten betrouwbaar te leveren en hun tevredenheid verder te vergroten. We hebben een nieuw hoogtepunt bereikt met inkomende orders. We zijn duidelijk op een groeipad”, legt Rolf Najork uit, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH en verantwoordelijk voor de divisie Industrial Technology en CEO van Bosch Rexroth AG.

Sales: sterke groei wereldwijd

De oorzaak van de omzetgroei in 2021 zijn de aanzienlijke groeicijfers met dubbele cijfers in alle regio’s van de wereld. Met 23,5 procent noteerde Bosch Rexroth de grootste jaar-op-jaar stijging in Europa buiten Duitsland. De omzet bedroeg daar 2 miljard euro. In Duitsland steeg de omzet met 18,2 procent tot 1,3 miljard euro. In Amerika steeg de omzet met 18,3 procent tot 1,1 miljard euro en in Azië met 15,9 procent tot 1,8 miljard euro. De totale omzet ligt met 6,2 miljard euro weer op het niveau van 2019, het jaar voor de pandemie.

Rexroth sales global
Verkoop wereldwijd in 2021 tegenover 2020 (bron: Bosch Rexroth)

Order intake: recordwaarde als basis voor verdere groei Bosch Rexroth realiseerde een order intake van 7,5 miljard euro, zo’n 800 miljoen euro boven de vergelijkbare piek in 2018. Vergeleken met het voorgaande jaar verhoogde Bosch Rexroth het order intake volume met 43,1 procent. De groei versnelde in de loop van het jaar, vooral in het vierde kwartaal. De sterke order intake biedt potentieel voor verdere groei. De hoogvolume hydrauliekactiviteiten vertoonden een sterke vraag en ook de fabrieksautomatiseringsactiviteiten groeiden sterk.

R&D elektrificatie en automatisering

Bosch Rexroth blijft investeren in de toekomst: 344 miljoen euro ging naar Research & Development, een stijging van 5,8 procent. De speerpunten waren de elektrificatie van mobiele machines, fabrieks-automatisering, het portfolio op basis van het ctrlX AUTOMATION platform en geïntegreerde assystemen op het gebied van industriële hydrauliek.

Met zo’n 180 miljoen euro gaf het bedrijf 78,2 procent meer uit voor zijn internationale productienetwerk dan in het voorgaande jaar. De investeringen waren vooral gericht op het optimaliseren, uitbreiden en vernieuwen van de productiecapaciteiten in Duitsland, Turkije, China en Italië. De planning voor de middellange termijn omvat nog steeds aanzienlijke investeringen in productie en logistiek.

“Met onze uitgebreide investerings- en ontwikkelingsactiviteiten willen we onze concurrentiepositie vergroten, verdere groei mogelijk maken en aantrekkelijke banen veiligstellen”, zegt Najork.

Groei aantal fte’s, verdere vraag naar specialisten

Het Bosch Rexroth-team groeide in 2021 wereldwijd, voornamelijk dankzij de hoge bezettingsgraad in de productie, met ongeveer 1.400 medewerkers, ofwel 4,7 procent, tot ongeveer 31.100 nu. Duitsland noteerde de hoogste absolute groei (+410 medewerkers of 3 procent respectievelijk). Het sterkste aandeel van de groei werd gehaald in Amerika (respectievelijk +15,5 procent of 384 medewerkers). Bosch Rexroth heeft nog steeds een sterke vraag naar gespecialiseerd personeel, met name voor de fabrieksautomatisering, in productie gerelateerde gebieden en in softwareontwikkeling, evenals sales engineers.

Innovaties: bekroond en gepresenteerd

De nieuwe en ’s werelds meest compacte elektrische Subsea Valve Actuator SVA R2 van Bosch Rexroth werd bekroond op de Hannover Messe 2021. Hij won de Hermes Award 2021, de internationaal meest prestigieuze Industrial Award. De actuator voor het veilig openen en sluiten van kleppen wordt gebruikt op de zeebodem en helpt de CO2-uitstoot van processystemen en milieurisico’s aanzienlijk te verminderen. Daarnaast is de SVA R2 geschikt voor gebruik in toekomstige procesinstallaties, zowel voor de opwekking van groene waterstof als voor koolstofafvang-toepassingen. De eerste pilottoepassingen zijn momenteel in voorbereiding bij verschillende systeemfabrikanten en operators.

Het ctrlX AUTOMATION-platform heeft de innovatieprijs ‘Der Deutsche Innovationspreis 2021’ gewonnen. Het combineert voorheen gescheiden werelden in een consequent open en modulair systeem: machinebesturing, informatietechnologie en het IoT. Het platform wordt al door enkele honderden klanten gebruikt en wordt continu uitgebreid.

Rexroth
Sales en orderintake 2021 in vergelijking met eerdere jaren (bron: Bosch Rexroth)

Dankzij het modulaire en schaalbare eLION-platform van Bosch Rexroth kunnen fabrikanten van mobiele machines met een elektrische aandrijflijn snel lokaal emissievrije concepten ontwikkelen voor werk- en aandrijftoepassingen van machines, hybride of volledig elektrisch. Hiervoor biedt Bosch Rexroth zeer efficiënte en krachtige elektromotoren, generatoren en omvormers in combinatie met transmissietechniek en hydrauliek, aangevuld met modulaire software.

Duurzaamheid voor klanten en in eigen processen

Duurzaamheid speelt niet alleen een grote rol bij de innovaties die deel uitmaken van het productportfolio van Bosch Rexroth. De 47 productielocaties zijn al sinds 2020 klimaatneutraal. In een volgende stap reduceert het bedrijf de indirecte CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus van het product. Denk hierbij aan het gebruik van grondstoffen, emissies bij de productie van halffabricaten door leveranciers en het daadwerkelijke productgebruik. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen met 15 procent te verminderen.

Vooruitzichten 2022: optimisme met kanttekeningen

“We zijn over het algemeen optimistisch en verwachten een verdere aanzienlijke omzetgroei – maar vanwege de wereldwijde impact zijn de oorlog in Oekraïne en de nog steeds aanhoudende corona-pandemie duidelijk factoren van onzekerheid”, zegt Najork. “De veiligheid van onze teams wereldwijd is altijd onze top prioriteit. We onderhouden digitaal en persoonlijk nauw contact met onze klanten, bijvoorbeeld in ons nieuwe klanten- en innovatiecentrum in Ulm. En we doen er alles aan om de leveringen aan onze klanten betrouwbaar voort te zetten.”

Continu aanpassen door oorlog en pandemie:

Gezien de oorlog in Oekraïne en de pandemie blijft Bosch Rexroth zich daarom continu aanpassen aan de condities. Concreet wordt bijvoorbeeld de vraagontwikkeling nauw afgestemd met klanten en leveranciers. Om leveringen zeker te stellen, worden waar nodig lange-termijn-afspraken gemaakt en worden tweede bevoorradingsbronnen opgezet om lokale inkoop in de markten mogelijk te maken. Deskundige teams beoordelen continu leveringsrisico’s en nemen preventieve maatregelen. Dit geldt ook voor de wereldwijde transportnetwerken.

Modernisering van geïnstalleerde machines

Kansen ontstaan bijvoorbeeld uit door de overheid gefinancierde infrastructuurprojecten die de vraag naar bouwmachines stimuleren. In Europa en Noord-Amerika is de oprichting van nieuwe productie-installaties voor alle soorten goederen te zien, gericht op het regionaliseren van toeleveringsketens.

Wereldwijde initiatieven en overheidsmaatregelen voor klimaatbescherming leiden tot een grote behoefte aan modernisering van geïnstalleerde machines en systemen om de energie-efficiëntie te verhogen. Ook de digitale transformatie van de machinebouw blijft een groeimotor. Met het “Industry 4.0 Center Asia” in Xi’an, China, boort het bedrijf nieuwe markten en toepassingen aan in ’s werelds grootste industriële markt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven