Ga naar hoofdinhoud

Hyundai ontwikkelt maanrover

Hyundai is begonnen met de ontwikkeling van een voertuig dat zich autonoom in de meest extreme omgevingen kan voortbewegen, zoals op de maan (foto: Hyundai)

Hyundai is begonnen met de ontwikkeling van een voertuig dat zich autonoom in de meest extreme omgevingen kan voortbewegen, zoals op de maan. De bouw van de maanrover is onlangs gestart en vindt plaats in samenwerking met grote Koreaanse onderzoeksinstituten in de lucht- en ruimtevaartsector.

Om het maanoppervlak te kunnen verkennen, ondertekende Hyundai Motor Group – waartoe behalve Hyundai ook Kia behoort – in juli 2022 een multilaterale overeenkomst met de Koreaanse onderzoeksinstituten. Het samenwerkingsverband bestaat uit Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI), Electronics and Telecommunication Research Institute (ETRI), Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology (KICT), Korea Aerospace Research Institute (KARI), Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI ) en Korea Automotive Technology Institute (KATECH).

Ontwikkeling maanrover

Hyundai Motor Group verwacht de eerste testresultaten in de tweede helft van 2024 af te ronden en wil in 2027 een maanrover presenteren die op de markt kan worden gebracht. ‘Hyundai Motor Group streeft ernaar de grenzen van de mens nog verder te verleggen’, zegt Yong Wha Kim, Executive Vice President en Head of R&D Planning & Coordination Center van Hyundai Motor. ‘De ontwikkeling van deze rover voor verkenning van de maan weerspiegelt niet alleen dit doel, maar toont ook onze ambitie om grote uitdagingen om te zetten in tastbare resultaten. Met de ontwikkeling van de rover kijken we verder dan land-, zee- en luchtmobiliteit en breiden we uit naar ruimtemobiliteit.’

Universeel mobiliteitsplatform

Voor de maanrover maakt Hyundai Motor Group gebruik van de geavanceerde robotica en technologieën voor autonoom rijden, aandrijfsystemen (motor, wielen, ophanging) en laadonderdelen (zonnepaneel, batterij) van Hyundai Motor Company en Kia Corporation (camera, LiDAR). De componenten van Hyundai Motor Group worden hoofdzakelijk gebruikt voor de constructie van het onderste deel van de rover, dat als universeel mobiliteitsplatform moet gaan dienen. Daarbovenop kunnen verschillende soorten apparatuur voor verkenning van het maanoppervlak worden geplaatst – al naar gelang het doel van de missie. Om de extreme omstandigheden op het maanoppervlak te kunnen weerstaan, krijgt de rover onder meer extra bescherming tegen straling.

Zuidpoolgebied van de maan

Voordat de rover naar de maan kan worden gestuurd, zullen verscheidene tests worden uitgevoerd in een omgeving die vergelijkbaar is met het maanoppervlak. Daarna is het de bedoeling de rover in de buurt van het zuidpoolgebied van de maan te laten landen om diverse wetenschappelijke missies uit te voeren. Het autonoom rijdende mobiliteitsplatform op zonne-energie zal ongeveer 70 kg wegen.

Progress for Humanity

Hyundai is de afgelopen jaren steeds meer geëvolueerd van een traditionele autofabrikant in een leverancier van slimme mobiliteitsoplossingen. Robotica is een belangrijk onderdeel van die transformatie, net zoals Urban Air Mobility, autonoom rijden, last-mile mobiliteit, slimme energieoplossingen en smart cities. Hyundai wil op allerlei fronten innovatief zijn om zo een duurzamere, veiligere en vooral gezondere wereld te creëren. Die ambitie sluit naadloos aan bij de toekomstvisie van het merk: Progress for Humanity.

Ook interessant: Hyundai start pilot met bezorgrobots om Last Mile Delivery te verbeteren (+video)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven