Ga naar hoofdinhoud

Energiekosten besparen door slim opladen van mobiele robots

Wiferion presenteert een oplossing voor slim robotladen (foto: Wiferion)

Lagere energiekosten, langere levensduur van batterijen en veiligere processen – met het etaHUB laadoptimalisatieplatform (COP) presenteert Wiferion een oplossing voor slim opladen van mobiele robots.

Met de cloudgebaseerde etaHUB IoT-toepassing kunnen bedrijven hun robotvloten nog efficiënter inzetten. De intelligente algoritmen van het laadoptimalisatieplatform analyseren de energiegegevens die Wiferion vaststelt met zijn inductieve laadsystemen en batterijen. De evaluatie van meer dan 70 datapunten zoals batterijtemperatuur, netspanning en batterijstatus (state of health, SoH) opent voor het eerst de mogelijkheid van slim opladen voor mobiele robots.

Gegevensbewaking en alarmen

etaHUB bewaakt de laadstatus van DTS en AMR in realtime. Als er een fout optreedt in het energiesysteem, wordt dit weergegeven in het dashboard en kan dit worden geanalyseerd. Notificatie per e-mail of SMS is ook mogelijk. Een servicemonteur ter plaatse is niet meer nodig. Dit is een voordeel als robotvloten groter worden en over meerdere locaties worden verspreid. Op basis van de uitgebreide energiegegevens maakt de intelligente software prognoses van de vermoedelijke levensduur van de batterij. Dit betekent dat het onderhoud of de vervanging van de batterij in een vroeg stadium kan worden gepland, voordat robotstoringen kunnen optreden. De tool verzamelt alle informatie centraal in een batterijpas. De onderhouds- en servicekosten voor DTS-projecten dalen drastisch.

De oplossing van Wiferion maakt het mogelijk om de energiesystemen van grote robotvloten online te monitoren (foto: Wiferion)

Het laadvermogen aanpassen

Met slim opladen kan de levensduur van de batterij tot 10% worden verlengd door de laadcycli en de laad- en ontlaadsnelheid (C rate) intelligent te regelen. etaHUB verlaagt de C rate in periodes met minder transportorders om de batterij te beschermen, en verhoogt de laadsnelheid wanneer de robots meer orders moeten verwerken.

Het gedrag van de robots aanpassen

Door de etaHUB te integreren in een vlootmanager kan de beschikbaarheid van de voertuigen worden verhoogd. etaHUB levert nauwkeurige gegevens over de duur van een laadproces en over wanneer welke robots in de toekomst bij een laadpunt zullen zijn. De vlootmanager kan de DTS nauwkeurig plannen, zodat er geen overbodige laadtijden zijn. De beschikbaarheid van de robot neemt toe. Bovendien verbetert het laadoptimalisatieplatform de veiligheid in de productie. Als de batterijtemperatuur te hoog is, communiceert het systeem met de vlootmanager zodat de robot naar een veilige plaats kan worden verplaatst.

Opladen wanneer het goedkoper is

etaHUB helpt bedrijven te besparen op energiekosten. Slim opladen maakt het mogelijk om de oplaadtijden van mobiele robots zo te plannen dat ze overeenkomen met de tijden waarop de stroomkosten het laagst zijn. Het kan bijvoorbeeld goedkoper zijn om batterijen ’s nachts op te laden wanneer de behoefte aan stroom lager is. Het is ook mogelijk om dit te koppelen aan gegevens over de energiemix (aandeel duurzame energie) uit energiemanagementsystemen of gegevens van het Fraunhofer Instituut.

Slim opladen is essentieel

Bovendien verbetert de oplossing van Wiferion de benutting van het netwerk, omdat niet alle robots tegelijk worden opgeladen, bijvoorbeeld aan het einde van de dienst. Florian Reiners, CEO en medeoprichter van Wiferion, is er zeker van: “De markt voor transportrobots en batterijen groeit exponentieel. Slim opladen is de essentiële voorwaarde om geautomatiseerde robot- en automatiseringsoplossingen robuust te kunnen schalen.”

Ook interessant: Ruim 20 AGV-fabrikanten passen inductieladen toe

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven