Ga naar hoofdinhoud

CampX Incubator van Volvo Group helpt mobiliteitsinnovaties versnellen

CampX van Volvo Group opent nieuw Incubator-traject voor start-ups om duurzame mobiliteitsinnovaties te versnellen (foto: Volvo Group)

Meer dan 50 start-ups hebben hun ideeën ontwikkeld in CampX, de wereldwijde samenwerkingshub voor innovaties van Volvo Group. Het concept geeft veelbelovende start-ups een fysieke plek om samen met Volvo Group nieuwe ideeën te verkennen en te versnellen vanuit een ondernemersmentaliteit. Nu zet Volvo Group de volgende stap door een nieuwe track toe te voegen, genaamd Incubator. Hier worden start-ups in een vroeg stadium uitgenodigd om innovaties verder te ontwikkelen.

CampX by Volvo Group is een wereldwijde samenwerkingshub voor innovaties. Deze werd in 2019 gelanceerd in het Zweedse Göteborg en is sindsdien uitgebreid naar vier landen. De start-ups werken zij aan zij met vele deskundige ingenieurs van Volvo Group. Daardoor krijgen de start-ups vitale toegang tot mentoring, netwerken en zakelijke inzichten.

CampX Incubator

Met de lancering van de nieuwe CampX Incubator worden beginnende start-ups met veelbelovende geavanceerde technologieën uitgenodigd om samen te werken. Doel is hen een betere ondersteuning te bieden om hun nieuwe innovaties tot leven te brengen, op te schalen en naar de markt te brengen. Het blijft de inzet van Volvo Group om start-ups te ondersteunen bij het ontwikkelen van levensvatbare en impactvolle innovaties. Dit met focus op duurzaamheid, specifiek via elektromobiliteit, autonome voertuigen en digitale oplossingen.

Snelheid van innovatie

“We zijn ervan overtuigd dat het CampX-concept kan helpen bij de transformatie van de transportsector naar een duurzame toekomst. Snelheid in innovatie is misschien wel de meest cruciale factor op deze uitdagende reis,” zegt Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvo Group. “CampX is een strategische motor waar we technologische en zakelijke innovatie kunnen versnellen via partnerschappen. Onze duizenden technische en zakelijke experts kunnen start-ups helpen bij het co-creëren en valideren van hun nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van onze laboratoria, testvoertuigen en werkplaatsen.”

Vijf start-ups

De eerste reeks Incubator-start-ups werkt op diverse hightechgebieden. Radchat is een bedrijf dat werkt met technologie waarmee radars kunnen communiceren om precieze plaatsbepaling te krijgen in bijvoorbeeld ondergrondse mijnen. Repli5 ontwikkelt software die de creatie van 3D-omgevingen voor simulatie automatiseert. Kite werkt aan oplossingen voor thermisch beheer voor elektromobiliteit om efficiënte koeling mogelijk te maken. Fyrqom is een bedrijf dat werkt met geautomatiseerde bandendrukmeting en -beheer. En Autonomous Knight maakt met multispectrale camera’s een beter zicht bij alle weersomstandigheden mogelijk.

Voordelen voor automotive

“Ideeën van start-ups zoals deze eerste vijf kunnen leiden tot belangrijke voordelen voor de automotive. Wij helpen ondernemers om hun potentiële baanbrekende oplossingen zo snel mogelijk te valideren, om duurzame mobiliteit vooruit te helpen.” Dat zegt Helene Niklasson, hoofd van CampX bij Volvo Group. “Door deze start-ups letterlijk naast onze Volvo-ingenieurs te hebben, stimuleren we spontane interacties. Iedereen weet dat de beste ideeën vaak naast het koffiezetapparaat worden gebrainstormd.”

Ook interessant: Volvo Trucks begint in 2025 met testen van brandstofceltrucks door klanten

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven