Ga naar hoofdinhoud

Baanbrekend project: BMW’s rijden autonoom in en om de fabriek tijdens en na productie

BMW’s rijden autonoom in en om de fabriek tijdens en na productie (foto: BMW)

De BMW Group lanceert een bijzonder project waarbij in het productieproces auto’s autonoom in en om de fabriek manoeuvreren. Het project Automated Driving In-Plant wordt gerealiseerd in samenwerking met twee start-ups en zal de efficiëntie van de logistiek van nieuwe voertuigen in fabrieken en distributiecentra verbeteren. Het pilotprogramma met de nieuwe BMW 7 Serie wordt deze maand gelanceerd.

Het doel van het proefproject is dat voertuigen zich autonoom door logistieke gebieden en assemblage kunnen bewegen – veilig, efficiënt en zonder dat er een chauffeur aan te pas komt. Om dit mogelijk te maken, werkt BMW Group samen met Seoul Robotics uit Zuid-Korea en Embotech uit Zwitserland. Het nieuwe systeem wordt in juli 2022 geïntroduceerd in de BMW fabriek in Dingolfing en zal eerst worden getest op twee auto’s: de nieuwe BMW 7 Serie en de volledig elektrische BMW i7.

Geautomatiseerd rijden binnen de fabriek is fundamenteel anders dan autonoom rijden voor klanten. Er wordt geen gebruik gemaakt van sensoren in het voertuig (foto: BMW)

Geautomatiseerde manoeuvres

“Geautomatiseerd rijden binnen de fabriek is fundamenteel anders dan autonoom rijden voor klanten. Er wordt geen gebruik gemaakt van sensoren in het voertuig. In feite is de auto zelf min of meer blind en zijn de sensoren voor het manoeuvreren geïntegreerd langs de route door de fabriek,” legt BMW Group projectmanager Sascha Andree uit.

Twee sleuteltechnologieën

Het proefproject is gebaseerd op twee sleuteltechnologieën: een sensorinfrastructuur om het voertuig te lokaliseren en obstakels in de fabrieksomgeving te detecteren, en een rijplanningssoftware die via mobiele communicatie gecontroleerde commando’s aan de bestuurderloze voertuigen doorgeeft.

BMW’s rijden autonoom

In eerste instantie zullen de voertuigen alleen door de assemblageruimte rijden en vervolgens naar de logistiek. Zodra ze van de productielijn komen, rijden ze zelf naar een parkeerplaats, klaar voor hun verdere reis per trein of vrachtwagen. In wezen kan de technologie worden gebruikt vanaf het moment dat de auto’s in productie in staat zijn zelfstandig te rijden – net na de eerste ontsteking van de motor dus.

BMW’s rijden autonoom: zodra ze van de productielijn komen, rijden ze zelf naar een parkeerplaats, klaar voor hun verdere reis (foto: BMW)

Software om autonoom te rijden

De lidar-detectiesoftware van Seoul Robotics maakt gebruik van statische bewakingssensoren om een digitale tweeling van de omgeving te creëren, inclusief objectclassificatie en voertuiglokalisatie, terwijl de rijplanningssoftware van Embotech de bestuurderloze voertuigen bestuurt, afremt, versnelt en parkeert. Routes worden in real-time berekend en in plaats van te moeten worden getraind of geprogrammeerd voor de huidige situatie, is elke auto in staat om onafhankelijk op zijn omgeving te reageren.

Startup Garage

“Deze samenwerking, waarbij twee jonge startups en een OEM als de BMW Group samenwerken aan één project, is waarschijnlijk de eerste in zijn soort”, zegt HanBin Lee, CEO van Seoul Robotics. Het werd mogelijk gemaakt door de venture client unit van de BMW Group, de BMW Startup Garage. Na Seoul Robotics te hebben ontdekt als een potentieel interessante leverancier van technologieën, initieerde de BMW Startup Garage het eerste proof of concept-project, met Sasche Andree en team. Na een productdemonstratie werd ook Embotech aan boord verwelkomd. “Zonder de BMW Startup Garage hadden we onze oplossing nooit kunnen evalueren en testen”, zegt Alexander Domahidi, mede-oprichter en CTO van Embotech.

Het proefproject zal enkele maanden lopen. Later zal het verder worden uitgerold, in eerste instantie op extra modellen in Plant Dingolfing en later ook in andere fabrieken.

Ook interessant: BMW Group investeert in innovatieve methode voor duurzame lithiumwinning

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven