Ga naar hoofdinhoud

Caterpillar test eerste all-electric mijnbouwtruck op duurzame testlocatie (+video)

Caterpillar's eerste batterij-elektrische grote mijnbouwtruck gedemonstreerd op de Tucson Proving Ground van het bedrijf (foto: Caterpillar)

Caterpillar heeft zijn eerste all-electric mijnbouwtruck succesvol gedemonstreerd. Het bedrijf investeerde ook in een testterrein in Arizona dat een duurzaam test- en validatiecentrum van de toekomst moet worden.

Caterpillar heeft de ontwikkeling van zijn eerste batterij-elektrische 793-prototype voltooid met steun van belangrijke mijnbouwklanten die deelnemen aan het Early Learner-programma van Caterpillar. Deelnemers aan het programma zijn onder meer BHP, Freeport-McMoRan, Newmont Corporation, Rio Tinto en Teck Resources Limited.

Duurzaamheidsverplichtingen

“Ons wereldwijde team kwam samen om deze batterijtruck in versneld tempo te ontwikkelen om onze klanten te helpen hun duurzaamheidsverplichtingen na te komen”, aldus Denise Johnson, voorzitter van de Resource Industries Group. “Deze demonstratie is een belangrijke mijlpaal en we zijn enthousiast dat deze trucks in de nabije toekomst op locaties van klanten over de hele wereld aan het werk gaan.”

Nauwe samenwerking

Het Early Learner-programma ging in 2021 van start en richt zich op het versnellen van de ontwikkeling en validatie van Caterpillar’s all-electric trucks op locaties van deelnemende klanten. Deze aanpak ondersteunt de individuele verbintenissen die elke Early Learner-deelnemer is aangegaan om de uitstoot van broeikasgassen door zijn activiteiten te verminderen en te elimineren. Een primaire doelstelling van het programma is dat Caterpillar nauwer samenwerkt met zijn klanten nu de industrie een transformatie ondergaat door de energietransitie.

all-electric mijnbouwtruck
De volledig beladen truck haalde een topsnelheid van 60 km/u (foto: Caterpillar)

110.000 datapunten per seconde

Early Learner-klanten kwamen bij elkaar om getuige te zijn van een live demonstratie van Caterpillar’s prototype all electric mijnbouwtruck op een parcours van zeven kilometer (4,3 mijl). Tijdens het evenement controleerde Caterpillar meer dan 1.100 gegevens, waarbij 110.000 gegevenspunten per seconde werden verzameld, om de simulatie- en engineeringmodelleringsmogelijkheden te valideren.

De volledig beladen truck haalde een topsnelheid van 60 km/u (37,3 mph). De geladen truck reed een kilometer (0,62 mijl) omhoog op een helling van 10% met 12 km/u (7,5 mph). De vrachtwagen reed ook een kilometer (0,62 mijl) bergafwaarts op een helling van 10%, waarbij de energie die normaal gesproken verloren zou gaan aan warmte werd opgevangen en geregenereerd. Na afloop van de hele rit had de truck nog voldoende energie om nog meer cycli uit te voeren.

Mijnterrein van de toekomst

Het prototype werd gebouwd op Caterpillar’s Tucson Proving Ground in Green Valley, Arizona. Ter ondersteuning van de energietransitie investeert Caterpillar om het testterrein om te vormen tot een werkende, duurzame ‘mijnbouwlocatie van de toekomst’ door een verscheidenheid aan hernieuwbare energiebronnen te installeren en te gebruiken. Het doel is om dezelfde duurzame oplossingen te implementeren die mijnbouwbedrijven bij hun eigen activiteiten zullen gebruiken, om uit de eerste hand te leren wat er nodig is om een geëlektrificeerde mijn te runnen en klanten effectief te ondersteunen bij de veranderingen.

Transformatie Tucson Proving Ground

“De transformatie van de Tucson Proving Ground stelt Caterpillar in staat om onze inzet voor energietransitie te demonstreren en een sterkere adviseur te zijn voor klanten terwijl we samen de veranderingen doorstaan. We weten dat er een geïntegreerde oplossing op siteniveau nodig is voor mijnbouwers om hun CO2-reductiedoelstellingen te bereiken, en we zijn hier om hen te helpen bij het herdefiniëren van de manier waarop ze mijnen exploiteren voor de komende generaties,” benadrukte Johnson.

De testlocatie zal ook gebruik maken van een verscheidenheid aan hernieuwbare energiebronnen, waaronder wind, zon en waterstof (foto: Caterpillar)

Duurzaamheidstechnologieën

Als onderdeel van de transformatie van de locatie gaat Caterpillar nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidstechnologie installeren. Denk hierbij aan groene waterstofproductie, de opwekking van elektriciteit uit zuigermotoren op aardgas en 100% waterstof, de opwekking van elektriciteit uit brandstofcellen en uitgebreide energieopslagsystemen. De locatie zal ook gebruik maken van een verscheidenheid aan hernieuwbare energiebronnen. Hieronder wind, zon en waterstof, die de faciliteit en haar producten van energie kunnen voorzien naarmate ze geëlektrificeerd worden. De transformatie van de faciliteit zal ook dienen als een leerplatform voor het optimaliseren van laad- en energiemanagementintegratie.

Bekijk hieronder een demonstratie van de eerste all-electric mijnbouwtruck

Ook interessant: Caterpillar onthult prototype batterijen voor Off-Highway Equipment

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven