Ga naar hoofdinhoud

Zware belastingen geen probleem voor nieuw vezelgewikkeld lagermateriaal

Igus heeft het bestaande assortiment standaard glijlagers uitgebreid met de nieuwe igutex vezelgewikkelde glijlagerserie: igutex TX3 (foto: Igus)

In toepassingen met belastingen van meer dan 80 Mpa kunnen glijlagers van thermoplastische materialen tegen hun grenzen gaan aanlopen. Igus heeft het bestaande assortiment standaard glijlagers uitgebreid met de nieuwe igutex vezelgewikkelde glijlagerserie. De serie toont zijn kracht in zwaarbelaste gebieden zoals bouwmachines of takels. De nieuwste ontwikkeling in de productfamilie is het materiaal igutex TX3. Het biedt nog hogere loopprestaties met hoge dynamische krachten dan eerdere igutex lagers.

Met de igutex-productfamilie heeft Igus glijlagers ontwikkeld die gemaakt zijn van zeer sterke vezelgewikkelde materialen. Ze worden gebruikt waar zeer hoge belastingen optreden en waar spuitgegoten glijlagers tegen hun belasting-limieten kunnen aanlopen. “Dit kunnen bouwmachines zijn, de landbouwindustrie of toepassingen in containerkranen of in de offshore-sector”, legt Uwe Sund, Product Manager Heavy-Duty Bearings bij Igus GmbH, uit.

Maximale veerkracht

Extreem sterke filamenten en hun speciale wikkeltechnologiestructuur zorgen voor maximale veerkracht. Een robuust glasvezelweefsel dient als buitenschaal, terwijl een tribologisch geoptimaliseerde binnenlaag wrijving op de as vermindert en resulteert in een soepel glijdend oppervlak. “Onze igutex-materialen zijn ideaal voor toepassingen die tot 200 MPa moeten absorberen”, legt Sund uit.

Extreem dynamische belastingen

Met de nieuwe igutex TX3 heeft Igus nu een materiaal ontwikkeld dat een nog langere levensduur biedt, vooral onder extreem dynamische belastingen en waar toenemende en afnemende belastingen kunnen optreden, bijvoorbeeld in de hydraulische verbindingen van graafmachines.

Geen externe smering nodig

Igutex TX3 maakt ook het gebruik van ruwe of zachte asmaterialen mogelijk, zoals Cf53. Zoals met alle iglidur glijlagers, is igutex TX3 zelfsmerend en volledig drooglopend. Vaste smeermiddelen, die in de glijlaag van het vezelgewikkelde lager zijn geïntegreerd, maken de best mogelijke wrijvingscoëfficiënten mogelijk zonder externe smering. Gebruikers kunnen hierdoor kosten besparen op olie, vet en onderhoud. Bovendien komen er geen smeermiddelen in het milieu terecht, wat een duurzaamheidselement biedt.

Igutex TX3 uitvoerig getest

igutex TX3 is grondig getest op de binnen- en buiten-testopstellingen in het igus testlaboratorium in Keulen. Tests toonden aan dat uit de igutex-familie het igutex TX3-glijlager op een Cf53 hardverchroomde as de beste waarden behaalde in de draaiende toepassing met 100 MPa. De nieuwe igutex TX3 vezelgewikkelde glijlagers maken deel uit van het standaard productassortiment met binnendiameters van 20 tot 80 millimeter. Op aanvraag zijn ook op maat gemaakte producten met extra diameters leverbaar.

Ook interessant: Igus presenteert apps, metaverse en nieuwe cobots

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven