Ga naar hoofdinhoud

Warmteterugwinning regenereert 94 procent van de toegevoerde energie

Het gebruik van componenten voor warmteterugwinning is mogelijk voor zowel olie-injectiegekoelde als olievrije schroefcompressoren (foto: Boge Kompressoren)

Energie uit persluchtproductie hergebruiken: met wel 94 procent teruggewonnen energie maken de componenten voor warmteterugwinning in de schroefcompressoren van Boge indruk. De teruggewonnen warmte betekent winst voor gebruikers.

Bij warmteterugwinning wordt de voor het produceren van perslucht toegevoerde energie nog een keer gebruikt. In plaats van verloren te gaan in de vorm van ongecontroleerde omgevingswarmte, wordt de vrijkomende energie gebruikt om opslag- en bedrijfsruimten, maar ook water of olie te verwarmen. Concrete toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld de behandeling van drinkwater, bedrijfswater, verwarmingswater en proceswater. Het laatste wordt gebruikt voor industriële wasprocessen, bijvoorbeeld in recyclingbedrijven voor het reinigen van kunststoffen, maar ook in wasserijen. Het gebruik van componenten voor warmteterugwinning is mogelijk voor zowel olienevelgekoelde als olievrije schroefcompressoren.

Rendement in de praktijk beproefd

Voor gebruikers is warmteterugwinning een zeer winstgevend model. Wel 94 procent van de toegevoerde energie kan worden teruggewonnen. Tegelijkertijd is er minder energie nodig voor koelprocessen in de compressor, omdat de vrijkomende warmte wordt afgevoerd en elders wordt gebruikt. De investering in componenten voor warmteterugwinning verdient zichzelf afhankelijk van de toepassing binnen enkele maanden terug. “Door de hoge energieprijzen zijn veel bedrijven genoodzaakt gas te besparen. Onze praktijkervaring toont aan dat warmteterugwinning een zeer rendabele en efficiënte methode is om bestaande energie te hergebruiken”, vat Frank Hilbrink, productmanager bij BOGE, samen.

De investering in componenten voor warmteterugwinning verdient zichzelf afhankelijk van de toepassing binnen enkele maanden terug (foto: Boge Kompressoren)

Olienevelgekoelde compressoren

Voor olienevelgekoelde compressoren biedt Boge met Boge Duotherm een externe module aan voor warmteterugwinning in vijf varianten voor verschillende vermogensklassen. Bij olievrije compressoren past de fabrikant uit het Duitse Bielefeld het proces individueel aan de desbetreffende installatie aan. Alle nieuwe compressoren worden standaard voorzien van de mogelijkheid van warmteterugwinning. Oudere installaties – ook van andere fabrikanten – kunnen er binnen een dag alsnog mee worden uitgerust.

Ook interessant: Boge breidt S-4-serie uit voor het lage vermogensbereik

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven